Хората-скелети в Папуа Нова Гвинея

19 октомври 2021 текст Димитър Димитров снимки Урсула Уол
В отдалечената планинска провинция Кимбу в Папуа Нова Гвинея съществуват малобройни етнически групи, които практикуват племенeн боди арт. Първи документиран контакт с тях установяват австралийски златотърсачи през 1934 година. Пришълците са шокирани от стряскащия вид на туземците, изрисувани като скелети от глава до пети. Пътят на логиката зад телесната им премяна ни отвежда стотици години назад във времето.


Племето на фокус всъщност се нарича Бугамо и от векове вярва, че ужасяващ свръхестествен обект броди в горите им. За да го победят злия дух, самите те трябва да се превърнат в духове. Използвайки микс от бяла глина и пепел, местните изрисуват телата си с черепи и кости. Това според тях им позволява да ловуват в гората, без да пострадат – традиция, която спазват векове наред.

В модерните времена членовете на племето Бугамо изрисуват телата си за ежегодния фестивал Планината Хаген пее. Защитните функции на традицията днес прерастват в атракция за цяла плеяда западни фотографи в търсене на впечатляващи кадри. Планинският фестивал се посещава от стотици местни етнически групи, но най-колоритна сред тях си остава племето Бугамо. Ето какво споделя фотографката Урсула Уол:

„Пристигнах в село Пая ден преди фестивала. Гледахме изумени, докато туземците рисуваха черепи и кокали върху телата и лицата си. Лесно се вижда какъв огромен ужас са всявали в противниците си преди битка. Намирам за изключително, че толкова изолирана и различна култура от нашата използва символизъм, който веднага разпознаваме. Някои архетипи наистина са универсални.“


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.