• Въведение в съвременното изкуство - Форум Колекционери

  16 ноември 2016

  В последната лекция за тази година от курса Въведение в съвременното изкуство ще разберем повече за колекционирането.
 • Въведение в съвременното изкуство - Спекулативен реализъм

  16 ноември 2016

  В поредната лекция от курса Въведение в съвременното изкуство философът Станимир Панайотов ще представи две от най-актуалните течения в изкуството и теорията – спекулативния реализъм и обектно ориентираната философия.
 • Скулптурата и градът

  16 ноември 2016

  За паметникостроенето, неговите естетически функции в градската среда. Как се случва възлагането, реализацията и оценката на една пластична композиция и още по темата ще чуем на дискусията Скулптурата и градът.
 • Моето парче от града

  16 ноември 2016

  Преди няколко месеца стартира инициативата КвАРТал за оживяване на местността, заключена между булевардите Дондуков, Мария Луиза, Сливница и Васил Левски.
 • Музей на мъдростта

  10 ноември 2016

  Шестима артисти от Финландия отварят кабинети в София и ги пълнят с визуални интерпретации на наши народни мъдрости. Приемното им време е от 18 ноември нататък, а ако нещо не ви е ясно, питайте – така и до Цариград се стига.
 • Другото изкуство на София

  8 ноември 2016

  В края на 70-те години в дома на Орлин Дворянов започват да се провеждат ежегодните затворени тематични срещи-карнавали на групата Кукув ден, по време на които се представят закрити камерни изложби, пърформанси, скечове и прожекции по теми, върху които по това време има идеологическо табу.
 • Въведение в съвременното изкуство - Животът след края на изкуството

  26 октомври 2016

  Настоящият курс от лекции коментира различни аспекти на взимозависимостта между художествена продукция и обществените фактори, които я формират.
 • Creatives Talk: To the Ice Age and Back

  25 октомври 2016

  През 2009 заминава за Ню Йорк заедно със съпругата си и продължава кариерата си в Blue Sky Studios, където работи върху Ice Age, Rio, Peanuts, Epic, Ferdinand the Bull и кои ли още не цветни продукции. Преди няколко месеца се връща в България и създава студио за игри Hach and Paint.
 • Нека има светлина

  20 октомври 2016

  текст и снимки Наталия Иванова

  Тръгваме си умълчани. Никой не пита "усети ли това точно като мен?", защото Nasimo и Urban Creatures току-що са ни говорили на език, който всички разбираме. Излизаме от тъмното с поне три развълнувани сетива, за да потвърдим: Тhere is Light, идете при нея.
 • Линия и цвят в абстрактната живопис

  14 октомври 2016

  Лекция за абстрактната живопис с фокус върху тврчеството на Кандински, Мондриан и Малевич.
 • Æther

  13 октомври 2016

  Съвсем скоро София ще си има ново пространство за изкуство и култура. Всъщност две места, защото под името Æther са се настанили некомерсиалната галерия Æther immaterial и концептуалния магазин Æther I’m material.
 • Брайън Адамс: От сцената до студиото

  6 октомври 2016

  текст Виолета Иванова снимки Брайън Адамс

  От месеци чакаме точно този вторник, когато Брайън Адамс ще ни вдигне отново на крак в Арена Армеец. Ето я сцената в уравнението, а ако студиото в него праща мислите ви към звукозаписна техника, грешите – техника има, само че записва картини.
 • Въведение в съвременното изкуство - септември

  24 август 2016

  Следващият тур от платформата Въведение в съвременното изкуство ще е на тема От кота 0 на града до кота 0 на художника и ще се случи на 10 септември от 16:00.
 • Майсторски клас на Христо Харалампиев

  4 август 2016

  Три поредни уикенда (с начало 13 август) проф. Христо Харалампиев ще води майсторски клас Рисунката в учебен център Вълшебен квадрат.
 • Sprite Graffiti Academy 2016

  13 юли 2016

  Приемът в тази лятна академия прескача изпитите, но разчита на навършени 14 години и хъс за усъвършенстване на постигнатия до момента райтърски почерк.
 • Специалистите разказват - африканското изкуство

  24 юни 2016

  Никак не е забавно да обикаляш из някой музей и нищичко да не разбираш от нещата зад стъклените прегради. Затова в Квадрат 500 са започнали инициативата Специалистите разказват.
 • Мултиполис – образите на града

  9 юни 2016

  Града в разнообразието му от значения, образи и метафори, градът като обиталище, сцена, споделено пространство, история и архетип. Това изследва проектът Мултиполис – образите на града.
 • Аз, Буки, Веди

  9 юни 2016

  текст Наталия Иванова снимки Ралица Димитрова

  "Аз, знаейки буквите, ще мога да чета, да опозная живота, доброто и злото в него, да обичам, да прощавам, да съм човек", ни шепне кодът на глаголицата, хванала смисъла от Аз до Ят в 44 символа на възраст около 12 века. Вярваме на всяка буква, особено когато ни говори прямо, а този месец слушаме още по-внимателно с Горе глаголицата – един проект, който побира в студиото на дизайнера Тея Трошанова работи от игла до бижу.
 • Въведение в съвременното изкуство - юни

  31 май 2016

  Маршрутът на втория лекционен тур от платформата Въведение в съвременното изкуство ще започне от площада пред църквата Св. Неделя и подлеза на църквата Св. Петка Самарджийска, ще продължи към квартал Дианабад и ще завърши с посещение в Музея на социалистическото изкуство.
 • Буквите говорят

  20 май 2016

  Националната художествена академия ще отпразнува Деня на буквите подобаващо със серия от събития.