• Кино-литературни срещи с Паоло Дженовезе в България

  28 февруари 2023 - 1 март 2023
  Паоло Дженовезе, една от най-ярките звезди на съвременното италианско кино, пристига в България за официалната премиера на книгата си Първият ден от моя живот и нейната филмова адаптация, чийто режисьор е самият автор.
 • Международен литературен фестивал и Коледен панаир на книгата

  6 - 11 декември 2022
  Десетото издание на най-големия и престижен форум за литература в България ни среща със знакови имена от съвременната литература. Тази година всички акценти от програмата са достъпни за гледане и на страницата на фестивала във Facebook, a фокусът попада върху превода, съвременната критика, авторството и онлайн литературата. Събитията са с вход свободен и с огисгурен превод на български език.
 • Улица "Нов живот", вх. Х: XXX години след Воев

  22 октомври 2022 - 5 ноември 2022
  Три поредни съботи около Димотровден посвещаваме на един много специален, стихиен, дълбокомислен и безкрайно креативен именик - Димитър Воев.
 • Софийски фестивал на науката 2022

  8 - 9 октомври 2022
  За дванадесети път сме поканени на празненство на науката и технологиите в София Тех Парк - Софийският фестивал на науката открехва вратите към непознатите измерения на българските и световни научни постижения. В продължение на два дни животът ни се превръща във фантастично приключение. Бродим сред далечните кътчета на Вселената и обръщаме поглед навътре към тайните на собствените ни тела, разглеждаме под лупа природни, социални и интерпланетарни феномени и научаваме за най-новите открития от първа ръка.
 • Европейска нощ на учените 2022

  30 септември 2022
  Европейската нощ на учените се провежда за поредна година на 30 септември. Стотици учени ни разказват за новостите в своите изследователски сфери, коментират актуални новини от научния и технологичния свят и ни отговарят на въпроса каква е ролята на науката в ежедневието.

   


 • Musagena New Vibes Festival

  30 септември 2022 - 2 октомври 2022
  В продължение на три дни площад Славейков събира български издатели и артисти за вълнуваща среща с публиката.
 • Минало не минало

  29 септември 2022 - 2 октомври 2022
  Първото издание на 4-дневния фестивал Минало не минало започва на 29 септември в Топлоцентрала и комплекс Гарнизонно стрелбище.
 • КвАРТал Фестивал 2022: Малките неща

  16 - 18 септември 2022
  Темата е Малките неща, а датите са 16, 17 и 18 септември, когато фестивалът ни разхожда по уличките на града и ни предизвиква да разкрием техните тайни.
 • Софийските метафори

  24 - 25 септември 2022
  Международният поетичен фестивал Софийските метафори за четвърта поредна година разкрива литературно-историческата анатомия на града, изследвана от утвърдени поети от България и още 8 европейски държави. Авторите се впускат в поетично приключение по многоликите улици и културни паметници на София, пишат, превеждат и четат творбите си, а за финал на 25 септември след четене на стиховете, създадени по време на литературния пленер, слушаме и концерт на Петър Чухов и Иван Христов.
 • Единадесета нощ на литературата

  7 септември 2022
  На 7 септември думите литват волно над улиците на 18 български града и кацат в уютните читателски гнезда на барове, културни центрове, кафенета, библиотеки и музеи. Пътуваме по коловозите между редовете от Дания до Северна Македония, от Испания до Румъния и още 16 европейски държави, а откъси от произведенията четат литератори, актьори, публицисти и други известни личности.
 • Реките на София 2022

  2 - 4 септември 2022
  Тази година отново сме край Владайска река до Лъвов мост за третото издание на Реките на София. В програмата са включени разнообразни събития - от музика и инсталации до модерен цирк и лятно кино, а за финал можем да се приберем с нещо за спомен от арт базара.
 • My Sofia. Youth with causes

  12 - 14 август 2022
  Този уикенд сме край езерото Панчарево по повод Европейската година на младежта и Международния ден на младите хора (12 август). Очаква ни богата и разнообразна програма с музика, огнено шоу, творчески работилници, танци и спорт, всичко това с вход свободен, а мястото е новооткритото пространство Agora.
 • Зелени библиотеки

  30 юли 2022 - 28 август 2022
  Лятната кампания на Столична библиотека се завръща за осми път, за да насърчи четенето у малчуганите, да привлече нови читателски публики и да разнообрази горещите ни летни дни.
 • 100 стола

  14 юли 2022 - 1 октомври 2022
  100 стола поникнаха на хълма над улица Будапеща 1 между 14 и 17 юли. Пространството се преобрази със зеленина, сцена за събития и множество стари столове, спасени от жилища, складове и мазета и изрисувани от талантливи визуални артисти. Новото кулурно убежище продължава да кипи от музика, танци, изобразително изкуство и кино до края на лятото.
  100 стола
 • Четвърти сезон на „Литературните маршрути“

  11 - 28 май 2022

  Фондация Прочети София се завръща с четири нови литературни маршрута през май. Всеки от тях се провежда само веднъж, затова не изпускаме шанса си да потънем в столичните лабиринти на словото.


 • Български гейминг маратон

  19 - 20 септември 2021
  Турнири по StarCraft и DOTA2 с крипто тематика, съревнования на FIFA 2021, GTA5, CS:GO, League of Legends, World of Warcraft, Call of Duty и повече от 300 часа оригинално стрийминг съдържание на популярни и класически игри.

 • Онлайн поп-ъп за книги и независими издания

  23 - 25 април 2021
  По случай Световния ден на книгата и авторското право на 23 април пространството за изкуство и коуъркинг КО-ОП и онлайн платформата Be Duende обединяват сили за съвместен дигитален поп-ъп за книги и независими публикации.
 • Софийски международен литературен фестивал 2020

  10 - 13 декември 2020
  Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал ще стопли душите на любителите на словото от 10 до 13 декември, а новото тази година (съвсем очаквано) е изцяло дигиталната му реализация.
 • Софийски международен литературен фестивал 2019

  9 - 15 декември 2019
  Ако четенето ви дава апетит за среща с автор, Литературният фестивал ви организира няколко от 9 до 15 декември в НДК (където ще се отгръща хартия и заради започващия ден по-късно Панаир на книгата).
 • CineLibri 2019

  5 - 31 октомври 2019
  От автори, които вкарват сценарии в романите си, до режисьори, които разделят филмите си на глави – флиртът между киното и литературата е дълъг и щастлив. Фестивалът CineLibri го хваща в кадър за пети път от 5 до 20 октомври, когато екранизации по книги се засичат със срещи с писатели, а кои са главните герои в програмата, разкриваме веднага.
  , Arena Deluxe Bulgaria Mall, Casa Libri, Cine Grand Park Center, Euro Cinema, G-8 Cinema, Влайкова, Дом на киното, Люмиер , НДК, Одеон, Сити Марк Арт Център