Дни на щастието

Дни на щастието


17 май 2012 - 1 юли 2012
Какво ви прави щастливи? Кой е най-щастливият ви спомен? Коя е любимата ви шега? Какво е нивото на щастието ви от 1 до 10? И, ако можете да си пожелаете нещо, какво ще е то? Това са въпросите, които американецът Джонатан Харис задава на 117 жители на Бутан – единствената страна в света, която измерва напредъка си не чрез брутен национален продукт, а в брутно национално щастие. Тези въпроси, както и още много други, които изследват щастието, ще бъдат зададени и тук, по време на първото издание на Дни на щастието, което се открива в галерия Credo Bonum на 17 май с изложбата на Харис Балоните на Бутан.


Фондация Credo Bonum стартира новата инициатива с амбицията да превърне щастието в ”заразително движение за положителна социална промяна”, по думите на нейния председател Цветелина Бориславова. За целта в София ще дойдат учени, изследователи, специалисти по позитивна психология от цял свят, които ще говорят за различни аспекти на щастието и за ключовете, които водят към него, по време на серията от лекции, уъркшопи и семинара по темата през юни.
Но преди това проектът, който Джонатан Харис реализира в Бутан, ще бъде показан за първи път под формата на изложба. До този момент резултатите от неговата забавна артистична статистика в 117 серии от фотографии и аудио записи на разговорите, можеше да бъде разгледана единствено на balloonsofbhutan.org.
Този месец обаче изложбата Балоните на Бутан пристига тук с ексклузивно представяне на фотографиите, в които идентичността, въображението, паметта, надеждата и щастието на хората присъстват като метафорични образи, а балоните са цветният акцент и позитивният символ. Част от серията, включена в експозицията, документира и кулминацията на проекта, в който мечтите на участниците в проекта, изписани върху 117 разноцветни балона, са вързани заедно в свещения планински проход Дочула като една обща молитва, изречена от много и различни гласове.
Дните на щастието продължават повече от месец – чак до 1 юли. Освен изложбата и срещите с чуждестранните гости, в програмата има и филми, и забавни интерактивни акции, които ще пресрещат хората с въпроси за техните съкровени желания на най-неочаквани места. Също като двете забавни геройчета Хепи и Хейти, които съпътстват събитията от феста. Повече подробности за програмата може да се намерят на сайта на фондацията.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.