Аполония 2012

Аполония 2012


30 август 2012 - 8 септември 2012
Краят на август е моментът, в който започваме да тъгуваме по отминаващото лято, но е все още достатъчно топло, за да грабнем каквото остава от него. Солидната доза арт на открито и закрито, която предлага Аполония е точно такъв добър повод да се озовем в Созопол между 30 август и 8 септември. 10 дни с познатата артистична смес от театър, музика, литература и кино изцяло българско производство плюс няколко изложби. Ето и какво предлагат сцените в Созопол накратко.

Музика
В музикалната част на фестивала ще се представят основно млади български музиканти и артисти, предимно учещи и работещи в чужбина и постигнали големи успехи там, но все още сравнително непознати у нас. Уникален е концерта за откриването на фестивала, в който участват Александрина Пендачанска и пианиста Людмил Ангелов. Това е концерт, който много рядко може да се чуе, ще се състои само в рамките на Аполония и едва ли ще се повтори. В останалите дни ще можем да чуем на живо още Белослава, Хилда Казасян, Мариана Попова и Дани Милев, Акага, Васил Петров и много други.

Театър
И тук изборът е доста богат, включващ постановки на Младежки театър, Театър 199, Възраждане, театър София, Театрална работилница Сфумато и Малък градски театър зад канала. Можете да си изберете нещо между хитови заглавия за сезона като Любов и пари, Тирамису, Пухеният или пък Недоразбраната цивилизация. Театралният маратон включва още един от най-ярките спектакли за изминалия сезон – пловдивската постановка на младия Крис Шарков - Куклен дом от Хенрих Ибсен. Шарков е режисьор и на премиерната постановка Мата Хари от превърналия се в запазената марка на АполонияТеатър на маса.

Кино
8 са заглавията на българските филми на фестивала, сред тях влиза и една предпремиера – Аз съм ти. Лентата, инспирирана от недовършения Роман без заглавие на Димитър Димов и книгата Адриана на Теодора Димова, е от най-очакваните кинопремиери през есента. Особено силна част в 28-ото издание на феста е поредицата от документални филми. На първо място това са лентите на Светослав Овчаров за Тодор Живков - Човека и народа и Последната линейка на София на Илиан Метев, която ни представи в Кан и взе награда за най-добър документален филм с продължителност над 30 минути на кинофестивала в Карлови Вари.

Слово
Все повече място в програмата на Аполония заемат представянията на книги. Безспорен хит сред книгоманите е книгата на Милен Русков Възвишение, която ще бъде презентирана лично от автора в рамките на феста. Бащата на Радина Кърджилова – Христо Кърджилов, ще чете откъси от своята книга Свински парчета на 2 септември. Това е вторият роман на известния художник и носител на много български и международни награди за графика, живопис и илюстрация. Ще прозвучи и поезията на Мирела Иванова, събрана в най-новата й книга Любовите ни. Сред другите автори могат да бъдат отличени имената на Мария Станкова със Сузана и зяпачите, Любомир Халачев - Всяка вечер в 7, Митко Новков - От Медуза до Магрит - есета по картини и др.

· Варна · Бургас
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.