Sofia Contemporary

Sofia Contemporary


19 октомври 2012 - 11 ноември 2012
Съвременното изкуство остава неразбрано от мнозина, затова мислим за авторите на модерното като за проводници на бъдещето. Пророци, на които никой не вярва. Именно между традициите на миналото и напредничавите концепции на съвременността се оформя нашето сега. На него е посветен и първият международен фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary (19 октомври – 11 ноември) под шапката на списание Едно, а темата на първото издание е Сегашно продължително. Организаторите се надяват да скъсят дистанцията между съвременното изкуство и родната публика.


В движение
Трудно ще напъхаме която и да било от инициативите в Sofia Contemporary в конкретен жанр, затова и кураторът Яра Бубнова заедно с участниците са сложили приблизителни наименования на панелите. В движение е секцията, в която ще видите творенето върху пейка Парк View от Лъчезар Бояджиев (градинката пред Народна библиотека), както и инсталацията на Викенти Комитски Кой иска да живее вечно? пред билетния център на НДК (до 11 ноември). Гледайте и звуково-визуалния пърформанс Културният ремонт на Пистамашина пред Народния театър, 20 октомври от 21:30.

Видео
Образите тук се движат и живеят собствен живот. Нищо че са част от експозиция. Домът на инсталацията на руснаците от AES+F е Vivacom Art Hall; там те ще “извлекат генома на героизма” (21 октомври – 10 ноември). Другата изложба е във Фабрика 126 и носи името на арт мотото на феста Сегашно продължително. Международните творци от Турция, Израел, Китай, Испания и България ще опитат да дадат своя поглед към съвременността с помощта на модерните изразни средства (до 28 октомври).

За децата
Младото поколение има място във фестивалите за съвременно изкуство. Подрастващи ще могат да направят ръчно собствено списание (зин) под ръководството на лекторите Андреас Хирш и Ралф Шрайбер. Семинарът (Фабрика 126, 19-23 октомври, 14:00-18:30) е на английски език и е с предварително записване на contemporarykids@edno.bg. От 6 до 10-годишните ще имат работилница със Светослав Стоянов, където ще майсторят предмети и съвсем буквално ще вдигат шум (Монтфиз, 2 ноември, 17:30). Петокласниците пък могат да бъдат записани на образователна разходка из локациите на фестивала.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.