Улица Нов живот - 20 години след Воев

Улица Нов живот - 20 години след Воев


26 - 28 октомври 2012
Човекът Димитър Воев ни напусна преди две десетилетия, но творецът Воев продължава да е тук. Музикалното му и поетично величие се носят като тъмни сенки над посредствеността на родната сцена, а малкото, които се осмеляват да следват стъпките му, правят това с уважение, граничещо с преклонение. Нещо такова ще бъде и тридневното фестивално събитие Улица нов живот – концерти, прожекции, изложби и литературни представяния, посветени на онзи, който се оказа отвъд смъртта.


Завинаги
За легендарния Димитър Воев е казано и писано много, но вероятно – напълно недостатъчно. Неговото великанско присъствие в българския рок ъндърграунд през 80-те е безпрецедентно – той изпъква сред много други талантливи музиканти и поети главно заради концепцията, отдадеността на онова, което той нарича студената вълна, и неговия тих и някак мъдър песимизъм. Гори ярко (и с Калe, и с Вход Б, и с Нова генерация) и изгасва неочаквано е ненавременно на 5 септември 1992.

Вечер 1
Фестивалът - поклонение пред Воев, Улица Нов живот започва на Димитровден – 26 октомври. Тогава в клуб Jet Rock ще свирят дузина подземни групи – Ксетка фон тейп, Ла текст, С 300 зора, Bright Sight, Психобагажник, Trendafil & Chugra, Под дъжда и Абсолютно начинаещи, а специален гост ще бъде Васо Гюров.

Вечер 2
На 27-и е време за тежката артилерия, като дори само музикантите от участващите групи са достатъчни за запълването на половината от клуб Mixtape 5. Готвим се за Voyvoda, Мъртви поети, Малковски от Ер малък, Ревю и Милена, Гилъна от Контрол, Дони, Babyface Clan… Тоест музика от седем вечерта до пет на другата сутрин.

Вечер 3
… ще бъде филмово-литературна. В сградата на театър Сфумато ще бъде представено третото издание на книгата на Димитър Воев Поздрави от мен боговете, ще можем да видим и филма Нова генерация и приятели, а Румен Спасов и Ша-Ша ще посвирят малко.

От хладилника
От 25 октомври до края на месеца в The Fridge ще можете да видите документи и съвременно изкуство от времето на Димитър Воев и от годините непосредствено след него. Представени са работи на хора като Леда Екимова, Боряна Росса и Викенти Комитски, отворено е само вечер – от 20:00 до 22:00.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.