Париж 1900

Париж 1900


26 октомври 2012 - 13 януари 2013
Посолството на Франция в България, Пти пале, Музеят за изящни изкуства на Парижката община и Министерството на културата на България обединиха усилията си за организирането на изложба, озаглавена Париж 1900, Колекции на Пти Пале.


Представените колекции
141 творби от най-престижните колекции на Пти Пале са подбрани съвместно от уредниците на Пти Пале и на Националната галерия за чуждестранно изкуство и систематизирани в няколко тематични раздела.

Кураторство
Функцията на научен куратор се изпълнява от проф. Жил Шазал в сътрудничество с уредниците на Пти Пале. Оформлението на експозицията, плод на съвместен замисъл между Париж и София, е поверено на екип от Галерията, в който фигурират френски възпитаници, между които и бивша студентка на Жил Шазал.

Каталог
Съставен основно от статии, написани от екипа от музейни уредници на Пти Пале и на Националната галерия за чуждестранно изкуство, двуезичният каталог (на френски и български езици) включва репродукции на всички творби, изложени в София, както и редки документи, свързани с участието на България в Световното изложение през 1900 година.

Можете да се насладите и на филм от епохата на братя Люмиер, който ще бъде прожектиран в залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.