Sofia Architecture Week 2012

Sofia Architecture Week 2012


26 ноември 2012 - 2 декември 2012
Стартирал през 2008 като двудневна конференция, Sofia Architecture Week неусетно се превърна в традиция. От 26 ноември до 2 декември архитектурният фестивал ще съживи столичния живот с 20 изложби, 11 работилници, 70 гости от целия свят, лекции, дискусии, филми и занимания за деца.


Архитектура търси култура
Тази година (която впрочем е и юбилейна) фестивалът за архитектура ще търси неспокойно, ще задава въпроси, ще повдига проблеми, ще изисква отговори. На 27 ноември SAW ще търси сцена. Покрай тези му търсения ще имате честта да се запознаете с германския архитект Щефан Шулц, с няколко естонски дизайнери, направили летен театър в Талин от боядисани в черно бали слама, и с българския режисьор Младен Алексиев.
На следващия ден, 28 ноември, SAW е в търсене на визуални изкуства и ще ви срещне с чешките архитекти от Projektil Studio и артиста Недко Солаков. На 29 ноември фестивалът тръгва по следите на музиката, а в последния ден от месеца, 30-и, архитектурата си търси общество. Тук на помощ идват гости от Италия, Норвегия, Румъния и България. Всички панели са в зала 7 на НДК, 18:00-21:00.

Толкова близко и така далеч
Петата година на SAW е пионерска. Фестивалът за пръв път поглежда към Далечния Изток и подава ръка на Азия. Конференцията Asian Boom е на 1 декември, зала 7 на НДК, 11:00. Кураторът Женинг Фанг, световноизвестен архитект от Китай, е селектирал няколко чудесни имена от Далечния Изток, които с радост ще дискутират културната инфраструктура на града ни, на прага на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

Нашите любими деца
Децата бяха на почит на миналогодишното издание на SAW, не са забравени и сега. Заниманията за тях са още по-разнообразни, поучителни и полезни. В рамките на фестивала ще бъдат организирани цели осем работилници за деца, не е изоставен, разбира се, и проектът Обратно на училище. Архитекти отново ще гостуват на столичните училища и ще разказват на любознателните ученичета какво е да работиш тази професия и как попрището на архитект те прави така полезен за останалите.

Разходки из историята
Идеята за архитектурни разходки е пре­симпатична и сигурни сме – ще ви бъде полезна. Всеки ден от седмицата от SAW са подготвили по една разходка из емблематична за столицата ни сграда, придружена от разказ за мястото и неговата история. За да не се чудите никога повече защо тази или онази сграда е важна за града ни. Кои са сградите и как да се запишете на разходките, най-добре проверете на edno.bg или следете Програмата.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.