Фестивал на науката 2013

Фестивал на науката 2013


9 - 12 май 2013
Софийският фестивал на науката се провежда за трета поредна година и е мястото, където границата между култура и наука не съществува. Събитието е част от Културния календар на столицата и ще се проведе в Театър София и специално изградени шатри в парка Заимов – около театъра, от 9 до 12 май 2013.


Научна фантастика

Не сме срещали противници на фестивалната дейност изобщо, а третото поредно издание на Софийския фестивал на науката (9 – 12 май) е очевидно доказателство, че културната дейност на столицата е намерила подходяща формула и се развива в правилната посока. С внушително многообразие от автори и тематики, грижливо подготвено за любознателните мъници и пораснали, събитието ще протече в залите на Театър София, както и в специално изградени шатри в парка Заимов край самия театър, които ще се превърнат в канава за работилници, експерименти, лабораторна и всякаква научна активност.

От Космоса до Антарктида

Срещаме изключителна трудност в задачата да подберем лайтмотиви сред предстоящите над 60 събития и списък от над 50 презентатори, но ако се интересувате от какво е направено Слънцето, бъдете в зала 49 на 9 май от 16:00. Какво всъщност има в ЦЕРН освен прочутите бозони ще научите на 9-и от 18:00 (Голяма сцена). Финалът на конкурса Лаборатория за слава Famelab пък е на 10 май от 19:00 (Голяма сцена), за там обаче ще ви трябват пропуски.

Чуждестранно включване

Няма да се разминем и без чуждестранно лекторско присъствие като гарант за културно и научно многообразие. Професорът по зоология Масимо Мазини ще ни занимае с организацията на яйцеклетката при различни животински видове (Театър София, Голяма сцена, 10 май, 15:30), а една от научните звезди от Обединеното кралство, д-р Аарати Прасад, пристига, за да ни представи предизвикателната си книга Непорочното зачатие: Как науката променя правилата в секса, бидейки едновременно писател, биолог и журналист (Театър София, Голяма сцена, 11 май, 16:00). За парадоксите в науката, техните многопластови проявления и загадките във физиката ще разчитаме на световния капацитет проф. Джим Ал-Халили, който ще изяснява как котката на Шрьодингер бива едновременно жива и мъртва. (Театър София, Голяма сцена, 11 май, 15:30).

На въздух
Сред занятията на открито очаквайте зрелищно шоу с множество пламтящи и цветни реакции с участието на студентите по Химия в СУ, които нагледно ще ви демонстрират какво всъщност представляват металите и какво е приложението им. Всичко това се случва в Хеви метал! (Фестивална шатра Walltopia, 9 май, 18:30). Не липсват занимания и за най-малките, които могат да се докоснат до магията на роботиката, като построят робот и участват с него в импровизирано състезание (Фестивална шатра Walltopia 10 май, 10:30, 13:30). И в четирите фестивални дни можете да разгледате изложбите, подредени в Мраморно фоайе на Театър София, да се катерите на стената на Walltopia, да участвате във физичните експерименти на открито и да правите химични опити на поляната.

Софийският фестивал на науката е в Театър София (Голяма сцена, зала 49, Мраморно фоайе) и парк Владимир Заимов от 9 до 12 май; 5лв за възрастни/4лв за ученици

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.