Софийските метафори

Софийските метафори


24 - 25 септември 2022
Международният поетичен фестивал Софийските метафори за четвърта поредна година разкрива литературно-историческата анатомия на града, изследвана от утвърдени поети от България и още 8 европейски държави. Авторите се впускат в поетично приключение по многоликите улици и културни паметници на София, пишат, превеждат и четат творбите си, а за финал на 25 септември след четене на стиховете, създадени по време на литературния пленер, слушаме и концерт на Петър Чухов и Иван Христов.


Фестивалът популяризира зад граница културното наследство на столицата, насърчава взаимоотношенията между българската и европейската култура и установява връзки между родни и чуждестранни творци. В тазгодишното издание се включват поети, преводачи и културни мениджъри от Румъния, Хърватия, Северна Македония, Турция, Черна гора, Украйна, Унгария, Великобритания и България, както и ученици от литературната паралелка на частна езикова гимназия Ерих Кестнер. Поведени от гласовете на думите, авторите поемат на поетически пленер между три емблематични за София места: храм Света София, чешмичките с минерална вода при Централна баня и комплекс Антична Сердика.

Официалното откриване на Софийските метафори се провежда на 24 септември от 18:00 в Унгарски културен институт. През първата вечер на фестивала поетите представят свои стихове, а поетичното четене е подкрепено с музикалното участие на Ели Раданова и Венци Дреников. На 25 септември пък в Ларгото на София от 16:00 слушаме творбите, създадени по време на пленера, както в оригинал на съответния език на авторите, така и в превод на български, дело на преводачите Димана Иванова, Лора Ненковска и Николай Бойков с музикален съпровод от поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов.

Сред чуждестранните гости са имена като Петер Шрагер, Борче Панов, Сафета Осмичич, Лабуд Лончар, Даниела Андоновска-Трайковска, Ефе Дуян, Раду Ванку, Золтан Чехи, Людмила Дядченко, Том Филипс и Джеймс Епълбай. Във фестивала се включват и българските поети Роза Боянова, Наталия Недялкова, Вили Колева, Петър Чухов, Калоян Христов, Иван Христов и Анастасия Стоева.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.