Европейска нощ на учените

Европейска нощ на учените


25 - 26 септември 2015
На 25 септември е Европейската нощ на учените, което означава, че континентът ще свети от искри на експерименти, изложби и срещи с брилянтни хора. Включват се шест български града, а основната програма в София се чекира в Национална галерия Квадрат 500 – между 7 и 10 вечерта. Ето какво не е умно да изпускаме.


КОСМИЧЕСКОТО БЪДЕЩЕ
Какво се случва в него и какви са най-интересните открития напоследък? Наскоро откритата Земя номер две вероятно ще е първа в списъка, но да видим и останалите. Презентацията ще бъде в Зала 19 от 21:00, води я Владимир Божилов.

БЕЗЖИЧНО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО
От 20:00 пред входа на галерията ще видим демонстрация на Трансформатора на Тесла – уред, който химикът Христо Колев създава за събитието, за да покаже как се палят луминисцентни лампи от няколко метра разстояние.

ОТ ПОЛЮС ДО ПОЛЮС
Какво точно е Северното сияние и има ли Южно, какви са най-новите открития на българските полярници и защо в Антарктика никога не са мигрирали заселници. Това са само част от картите в ръкава на Асоциацията на младите полярни изследователи.

СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ
Ретро трамвай из София, електронна музика от 18:00 в Музикалното училище, специална програма на БАН в централната им сграда (ул. 15 ноември 1), изложба в НБУ и конкурс във Vivacom Art Hall – за всички тях се отбийте първо на britishcouncil.bg.
· София · Пловдив · Варна · Стара Загора
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.