Нощ на литературата 2017

Нощ на литературата 2017


10 май 2017
Бургас се включва за поредна година в общоевропейската Нощ на литературата. Събитието ще протече по суша и вода и ще събере като четци известни бургаски личности. Журналист, юрист, капитан далечно плаване и младежка театрална трупа  ще разлистват страниците на книгите на четири „четящи гнезда“ в града. Стартът се дава в 18:00, а краят е в 22:00. Ето и списъкът с книгите, авторите, локациите и четците.Пътуване до Индия
Гонсало М. Тавареш стои до имена като Жозе Сарамаго и Фернандо Песоа в класациите за най-добра португалска литература, а тази негова "епопея на разочарованието" е вдъхновена от Лузиадите на ренесансовия поет Луиш де Камойнш от същия списък. В сърцето й лежи каноничното пътуване на Запада до бленуваната земя, а формата й върви по ръба между поема, роман и пътепис. В превод на Даринка Кирчева от тези страници на корабчето Анастасия ще чете капитан далечно плаване Александър Илиев.

Маджарщини
94 кратки истории ни запознават с разносвача на пици Шандор Петьофи, марципаненото Марче, псуващата английска кралица Елизабет или инкасаторката леля Елвира. Героите са на унгарката Елиз Мошони, която разказва за маджарските нрави със самоирония, гротеска и хумор, уловена от превода на Николай Бойков и гласовете на Веселин Пренеров и Елка Стоянова в Craft Shop Papa Beer (ул. Милин камък 1).

Сантименталният мъж
Сантименталният мъж е нестандартен любовен роман, в който няма и помен от баналност и мелодраматизъм. Класическият сюжет за любовния триъгълник е поднесен с хумор и тънка самоирония, с типичния за испанският писател Хавиер Мариас усет към многозначителните емоционални и мисловни детайли, с изкуството на недоизказаното и загадъчното. В превод на Теодора Цанкова от тези страници на Автогара Юг ще чете Тони Димитрова.

Богините от Житкова
Богините на чешката авторка Катержина Тучкова живеят в малкото планинско селце Житкова и притежават необикновени дарби, предавани от поколение на поколение. Те познават целебната сила на билките, лекуват болките на тялото и страданията на душата, разплитат загадките на миналото и виждат в бъдещето. В превод на Анжелина Пенчева от тези страници в Регионална библиотека П. К .Яворов ще четат младите актьори от трупата Валери и приятели.

Нощ на литературата е на 10 май от 18:00 до 22:00

Пълната информация за събитието можете да намерите на noshtnaliteraturata.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.