Аполония 2017

Аполония 2017


26 август 2017 - 5 септември 2017
Празникът на всички изкуства вече подрежда сцени и зали в Созопол, за да събере там от 26 август до 5 септември най-добрата годишна реколта в музиката, театъра, киното, литературата и изложбите.


Жънем сега най-ярките акценти, за да маркирате вашите причини за скок до брега, а останалото в десетте дни е на apollonia.bg.

МУЗИКА
Мистерията на българските гласове дава висок тон на фестивала на 26 август от 20:30 в амфитеатър Аполония с нов репертоар и аранжименти, композирани от Петър Дундаков. Там чакаме и още две премиери с начало 21:00 – дуета Камелия Тодорова и Орлин Павлов (27 август) и танцовия спектакъл Ромео и Жулиета на балет Арабеск по музика на Прокофиев (28 август). Археологическият музей пък събира най-доброто от класическата музика със старт в 19:00 – като концерта на Георги Вълчев и Лора Чекоратова (29 август) и музикално-поетичния спектакъл на БНР в памет на Радой Ралин (31 август). Джазът е на сцена ОББ от 23:00, където първо се качва новото трио на Антони Дончев (27 август), а после слушаме още два нови проекта – Jazz Surprise на Ангел Заберски и Живко Петров (31 август) и The Rag Waltz Time на Александър и Константин Владигерови, смесил суинг, джаз и балкански ритъм в седем композиции (2 септември). На концерта на Руши Видинлиев вече ви поканихме – на 2 септември в Амфитеатъра.

ТЕАТЪР
Читалище Отец Паисий
"Добре дошли във вашето бъдеще, дами и господа", посреща ни пиесата на Владимир Пенев по текста на Чарлс Еверет, която има премиера на фестивала на 27 август от 18:30, преди да излезе в Театър 199. Главни герои тук са най-добрият учител по актьорско майсторство в Ню Йорк (Юлиан Вергов) и млада филмова звезда (Мила Люцканова), които стават "участници в житейски спектакъл с непредсказуем край". В следващите вечери пак от 18:30 гледаме мюзикъла за възрастни Авеню Q (28 aвгуст), най-новата криминалната комедия на Теди Москов Редки тъпанари (30 август), моноспектакъла на Мариус Куркински Черното пиле (31 август) и две пиеси, съответно с Аскеер и Икар за най-добро представление – бродуейския Еквус с прочит на Стайко Мурджев (3 септември) и комедията Името на Здравко Митков (на 5 септември).

КИНО
Читалище Отец Паисий
От признателните потомци на Стефан Командарев открива програмата на 28 август с документален поглед към живота на Георги Шопов – бивш доцент по химия, който се грижи за изоставените гробове на най-големите в историята ни. Началото му е в 23:00, когато започват и два игрални филма с премиери на последния София Филм Фест: на 29 август Врагове на Светослав Овчаров ни връща към Балканската война и пита дали противоречията помежду ни не са по-силни от омразата към другия; на 30 август се качваме и на Асансьор за пациенти – новият филм на Иглика Трифонова, който среща младо момче с два опита за самоубийство и жена, разбрала, че смъртта е по-близо, отколкото би искала.

ИЗЛОЖБИ
Художествена галерия в Стария град
Независимо от жанра, фокусът на фестивалните изложби е един – Националната художествена академия празнува 120-и юбилей с имената, минали през школата ѝ. Като Любомир Каралеев, Кирил Божков и Здравка Василева, които нареждат своя живопис, Емануела Ковач идва графиките си, Александър Сертев – с плакати, оформление на книги и художествена фотография, а Павел Койчев – с магическите си скулптури. В галерията до тях се нарежда и подписа на Здравко Мавродиев – точно той някога дава името на фестивала, а днес отново е част от него с изложба на художествено-декоративната тъкан и живопис, която празнува паметта на художника.

ЛИТЕРАТУРА
Художествена галерия в Стария град
19 книги пристигат на брега заедно с авторите си. Като Остров Крах на Ина Вълчанова, взел Европейската награда за литература от България за 2017, с представяне на 27 август от 20:00. С Момчил Николов и Последната територия се срещаме на 31 август от 18:00, а два часа по-късно Захари Карабашлиев разтваря за пръв път новия си роман Хавра – отчасти трилър, отчасти драматична история за човешката любов. Вечерта на 2 септември пък е отделена за Милен Русков, който говори за своята Чамкория – история за София от 20-те и един герой, въвлечен в някои от "най-мрачните тайни на своето време".

Аполония е от 26 август до 5 септември в Созопол и на apollonia.bg
Билети от eventim.bg

· София
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.