• Котка върху горещ ламаринен покрив

  14 октомври 2019

  Дали богатството и алчността са в основата на разрухата на едно семейство или липсата на искреност, внимание и любов се осъзнават, едва когато вече е твърде късно? На тези въпроси търси отговор режисьорът Бойко Илиев, чийто спектакъл гледаме като гост на пловдивска сцена - в Дом на културата Борис Христов на 14 октомври от 19:00.
 • Чернобилска молитва

  13 октомври 2019

  Когато Светлана Алексиевич спечели Нобел за литература през 2015, едва ли много хора са знаели коя е, преди да питат Гугъл. Днес писателката от Беларус е известна със стратегията си да публикува разговори по тежки теми, без особен свой коментар – това е нейният начин да остави оцелелите да водят историята. Така е и с Чернобилска молитва: свидетелства на хора, видели катастрофата, експериментаторски заснета във филм от Люксембург с няколко награди, който Cinelibri показва и у нас. Прожекцията в Пловдив е в Lucky Дом на киното на 13 октомври от 20:45.
 • Някога преди

  12 октомври 2019

  Канадската танцова компания Out Innerspace използва театрални илюзии, призрачна сценография и кукли, за да ни покани в странен свят. Някъде между реалното и неясното танцьорите играят с представите ни за света, а виртуозните им движения полека отхвърлят логиката, с която сме свикнали. Поредният спектакъл от програмата на One Dance Week се играе в Дом на културата Борис Христов на 12 октомври от 20:30.

 • Европейски дни на птиците

  11 октомври 2019

  Докато милиони мигриращи птици се отправят към местата си за зимуване в Африка, 41 държави в Европа насочват поглед към техния осеян с опасности път и ни приканват да научим повече за света на пернатите чрез най-различни инициативи. В Пловдив честванията са в Природонаучния музей на 11 октомври между 11:00 и 14:00 и включват игри за деца, посветени на царския орел, беседа пред експозицията с хищни птици и наблюдение на Данов хълм.
 • Мъжът, който си играеше с огъня

  10 октомври 2019

  Едно от най-значимите имена на шведската журналистика и литература - Стиг Ларшон, така и не успява да види трилогията си Милениум отпечатана. С 88 милиона продадени екземпляра в света и адаптации за телевизията и киното, тя му подсигурява посмъртна слава, а интересът към личността и работата му не стихва до днес. Уверяваме се в това от документалната лента, разкриваща лицето му на разследващ журналист, която се завърта в Lucky Дом на киното на 10 октомври от 18:30 в рамките на Cinelibri.
 • Евита

  9 октомври 2019

  Един от най-известните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс се качва на пловдивска сцена под режисурата на Нина Найденова, за да разкаже противоречивата история на Мария Ева Дуарте Де Перон - втората съпруга на аржентинския президент Хуан Перон и първа дама на южноамериканската република. Спектакълът се играе на 9 октомври от 19:00 в Дом на културата Борис Христов.
 • Ще ти разкажа за Америка

  8 октомври 2019

  В тази мрачна, абсурдна като живота комедия, написана специално за актьорите Красимир Ранков и Мария Статулова, се разказва за онова, с което може да се сблъска човек, завърнал се от Америка след повече от петнадесет години. В текста са събрани реални случки, лично преживени от автора и режисьор Димитър Димитров, които достигат до нас от сцената на Държавна опера Стара Загора на 8 октомври в 19:00.
 • Казанова, последна любов

  7 октомври 2019

  През 18 век Джакомо Казанова, известен с вкуса си към забавлението и игрите, пристига в Лондон, където е изпратен в изгнание. В града, за който не знае нищо, той среща млада куртизанка, която го привлича до такава степен, че да забрави за други жени. Филмът по истинската история на неустоимия съблазнител се завърта в рамките на Cinelibri на 7 октомври от 18:30 в Lucky Дом на киното.
 • Глава трета: жестокият път на сърцето

  6 октомври 2019

  Една от най-интересните танцови компании, излезли от Израел - L-E-V Company, идва за One Dance Week с трета част от изследването си за любовта, в която раздялата се превъзмогва, откривайки нови пътища пред човека. След световната премиера на спектакъла в Германия миналия месец, ред е да го видим и в Пловдив - на 5 октомври от 20:00 и на 6 октомври от 19:00 в Дом на културата Борис Христов.
 • 5 е съвършеното число

  5 октомври 2019

  Флиртът между киното и литературата е дълъг и щастлив, а фестивалът CineLibri го хваща в кадър за пети път от 5 до 20 октомври. В Пловдив откриваме форума с естетския и изключително забавен криминален трилър 5 е съвършеното число, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. Прожекцията е от 18:30 на 5 октомври в Lucky Дом на киното.
 • Вадим Репин

  4 октомври 2019

  Руснакът с белгийско гражданство пристига в Пловдив с цигулката си Страдивариус от 1733, за да изтръгне от струните ѝ Интродукции и рондо капричиозо от Камий Сен-Санс, Концерт за цигулка от Макс Брух и Симфония № 4 от Феликс Менделсон. Придружава го Софийската филхармония начело с диригент Найден Тодоров, чиято палка очакваме да се вдигне точно в 19:00 на 4 октомври в Комплекс Сила.
 • Кокоро

  3 октомври 2019

  Това представление показва голотата и с метафоричното значение да бъдеш откровен, а и съвсем буквално – на сцената няма нито шев. Тук италианката Луна Ченере търси това, което японците наричат "кокоро" или вътрешното съществуване. Идеята ѝ е да ни покаже с него напълно нов начин за мислене на тялото – с фокус и интензивност тя си го представя като архитектурна композиция, пейзаж или скулптура, в които се вглеждаме от зрителната зала в Дом на културата Борис Христов на 3 октомври от 20:30.
 • Мария от Буенос Айрес

  2 октомври 2019

  Люси Дяковска отново стъпва на сцената като Мария от Буенос Айрес в този фюжън от танго, поезия и класика по музика на Астор Пиацола и текст на Хорасио Ферер. Прочитът е на Веселка Кунчева, а новата дата на спектакъла - 2 октомври от 19:00 в Дом на културата Борис Христов.
 • Всичко, което обичам

  1 октомври 2019

  80-те години в Полша са време на велики исторически събития – манифестации, стачки, въвеждане на военно положение. В такава атмосфера двадесетгодишният чувствителен Яцек открива и прекрасните страни на живота - музиката, секса и първата страстна любов. Докато сблъсъкът между идеалистичния свят на младостта и този на възрастните не му покаже, че не може да избяга от реалността. Филмът се завърта при вход свободен в рамките на Дни на полското кино в Пловдив на 1 октомври от 19:00 в Lucky Дом на киното.
 • Граница

  30 септември 2019

  Филмът е по разказ на Йон Айвиде Линдквист (авторът на Покани ме да вляза), а през очите на датско-иранския режисьор Али Абаси с награда Особен поглед от Кан 2018 се превръща в разказ за това какво означава да приемеш, че си човек. Историята на тихата гранична полицайка Тина се завърта на голям екран в Lucky Дом на киното на 30 септември от 20:50.
 • Кармина Бурана

  29 септември 2019

  Една толкова позната композиция като тази на Карл Орф, по която има и балет, в ръцете на смел хореограф става интересна възможност за интерпретация. Как звучи музиката, писана през 1935, като фон на съвременен танц и декори, гледаме през безупречната техника на Сегедската компания за съвременен танц в Дом на културата Борис Христов на 29 септември от 19:00.
 • Орфей

  28 септември 2019

  Спазвайки строгия канон на театър Но, пиесата на японския театър Ямамато не пресъздава мита за Орфей, а се концентрира върху културната и емоционална значимост на образа на легендарния свирач. Действието се развива в неопределен момент от древността, в който съдбата среща странстващ музикант с духа на Орфей. Каква е връзката между човешкото сърце, музиката и природата - предстои да разберем в този единствен по рода си спектакъл , който на 28 септември в 19:30 се качва на сцената на Античния театър в Пловдив.
 • Нощ на учените

  27 септември 2019

  Какво виждат микробиолозите в окуляра на микроскопите, каква роля играе Уикипедия за популяризиране на науката, културата и познанието, как се получава киселото мляко и защо хлябът не е плосък? Минете през програмата на най-умната нощ, която на 27 септември дава отговор на тези и други въпроси в редица градове у нас и по света. В Стара Загора успоредно с нея тече и Нощ на изкуствата, така че събитията в петъчната вечер са по две и изискват добра планировка на маршрута.
 • Нос

  26 септември 2019

  Какво говори носът на един човек за него самия? Този въпрос е двигател за пиесата на Веселка Кунчева (по Гогол), която надушва в подробности нрава на седналия отсреща. Опитваме да го доловим и ние в Държавен куклен театър Стара Загора, където гостува спектакълът на 26 септември от 19:00 в рамките на театралния фестивал Пиеро.
 • Рамона

  25 септември 2019

  Представлението, с което тбилиския марионетен театър Гарбиадзе за пръв път ни се покланя, е за "красивата и трагична любов между два парни локомотива". Симпатично? Да, но и съвсем не повърхностно – в сюжета, който ни връща към следвоенния Съветски съюз, лежат много сериозни въпроси, а защо главните му герои се движат по релси разбираме в Драматичен театър Пловдив на 25 септември от 19:00.