(От)ново на бара


8 юни 2017 снимки Анелия Тодорова
Обикновено не качваме градуса в работно време, но в сянката на Царския дворец за малко обръщаме гръб на протокола – Tobacco Garden Bar се влива в новия сезон и коктейлната култура с чаши, които просто няма как да не опитаме.


Да си право в слънчевия сплит на града, но да си спасен от шума му е лукс, който не се намира лесно. В понеделник го откриваме в градината на Tobacco, която видимо е пораснала от последния път, когато сме седяли на тези хубави маси и столове от ковано желязо. Правилно, местата сега са почти 300, казват ни, докато се насочваме към новия бар, поникнал в сянката – в комплект с шеф-миксолога Коко Койчев и две нови менюта с коктейли. Оригинална рецепта или авторска вариация на класика ще искаме днес? И двете, поръчваме дръзко, а срещу нас Коко лови с шейкър летящи кубчета лед и обяснява, че да забъркваш перфектни чаши и да рецитираш какво и защо слагаш в тях не стига, за да си добър барман. Трябва и щипка шоу, която при него си е цяла шепа, щом е редовен по световните флеър състезания.
Hendrick’s Tonic е първата класика-с-туист, която плъзга към нас – с резен свежа краставица, вместо обичайното кисело кръгче лимон. И в питие, и в салата, и в супа, това е зеленчукът на лятото, шегуваме се, когато вече ни подават следващите две чаши с подписа на заведението. Техният Central Park е прохладен микс водка, фреш грейпфрут, лимон, сироп от бъз и просеко, а в Breakfast Cocktail долавяме и дъх на уют – заради портокаловия мармалад на бабата на бармана, който участва в комбото от джин, лимонов сок и захар. Вкусът по небцето ни след тези чаши е "още едно, моля" и това веднага показва, че Tobacco забиват стрелата в целта си – да наложат коктейлната култура, при която сокът от кутия и гренадинът отстъпват пред пресните и домашни съставки, а алкохолът е с инфузия от орех, ванилия или даже дъвка. От другата страна на бара ние само трябва да опитваме смело – не че е престъпление да посягаме към вечното Мохито, но 2017-а знае по-добре.
Tobacco Garden Bar е на Московска 6А
пн-нд 10:30-01:00
За резервации: 0884 60 00 44


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.