Седем стъпки навътре в кръга


18 януари 2018 текст Виолета Иванова снимки Севда Семер
Харесвахме и Butchers, и перуанския ресторант Lomo, затова следва да проверим вкуса и на новия наемател на същия адрес. Малкото пространство с отворен люк към кухнята сега е Кръг – бистро, събрало трима готвачи с концепцията за кратко, но винаги смело меню, в чийто център е негово величество добрият продукт. Сядаме с тях за дълъг обяд, за да опитаме и ряпата, и писията и сините сливи в свинските гърди.


Наричаме го дълъг, но без да усетим обядът ни става просто разточителен. Сядаме в ъгъла към 13:30, когато големите прозорци пълнят бистрото с ленивата светлина на януарската събота и тихата гледка към вътрешен двор на каре стари кооперации. Когато последната седма чиния си тръгва от масата ни са минали близо три часа, а ние почти сме превъртели менюто. Разбрали сме също обаче, че в него (както и в обедния лист) редовно ще изникват нови причини да идваме пак – винаги интересни, макар понякога и рискови. Тримата готвачи, които завъртат този Кръг – Мартин, пак Мартин и Силвия, открито предпочитат да са дръзки пред това да досаждат на вкуса ни. Харесваме.


За тази първа стъпка в обяда търсим компания във винения лист с български изби и поръчваме едно червено кюве и два пъти совиньон блан. Само това му трябва на лекия свински пастет, дошъл с квасен хляб от Братя Хлебари и маринована ряпа от бурканите с туршии, които тук си приготвят сами. "Сега е сезонът на кореноплодните и играем много с мариноване, сушене, чипсове", дърпа си стол до нас Мартин (Русев), когато на масата идват две предястия с подземни зеленчуци: едно студено с топка цедено мляко и едно топло с олио от манатарки. В това време Мартин (Николов) разбива на пух и прах представите ни за туршията: "Така се казва самата техника на запазване на какъвто и да е продукт, може да правиш туршия дори от яйца. Джун Йошида, с когото съм работил, правеше и от наденица“.


Докато се забавляваме с идеята за кисели наденички, предястията носят към небцето китка земни вкусове, които уж са традиционни за Балканите, но рядко пълнят цяла рецепта сами. Студената чиния пред нас ни учудва с два нюанса цвекло, а в топлата ни очароват финото пюре от пащърнак и чипсът от гулия. Ако и вие се питате, гулия значи земна ябълка и е една от думите, които баба ви знае, а Кръг опитва да върне и в нашия речник. Наред с простия "късен обяд", вместо вносния "брънч" (търсете го в неделя).


Писия пък е име, което рядко чуваме в ресторантите тук, а днес я срещаме в най-красивата чиния на масата – леко запечена на хартия върху резени от неузнаваема тиква и сочна круша. Порцията е минимализъм, но ароматната осолена риба, ловена в Гърция, я прави засищаща. Е, не толкова, че да не можем да продължим с бавно готвени свински гърди, които потвърждават, че тлъстината в месото не е страшна, а ценна, както вярват в бистрото. Крехките парчета вече са изчезнали, когато Силвия не ни кара да избираме между сладко-солено и нежно-кисело за финал на обяда. И шоколадовият тарт, и лимоновият є крем са така изкусно композирани, че си представяме какви ще са баничките є, ако изпълни заканата си да вкара в Кръг и тестени десерти.


На тръгване от Шейново 4А остана да ви кажем само как кръговратът на живота свързва миналото с настоящето му. Точно тук преди време Мартин среща Мартин, докато единият върти бара на Butchers, а другият готви с Карлос Портен. Работата в кухни из Европа пък ги събира със Силвия, за да ги върне после заедно в София с нова енергия, която скоро ще отвори и съседната врата – където беше Talegas на Карлос, там и те ще имат магазин. И така, малко по малко, кръгът не се затваря, а се разширява.


Кръг е на Шейново 4А, facebook.com/bistrokrag и 02/ 992 5543
Работно време: вт-нд 12:00-22:00, кухнята почива между 15:00 и 18:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.