Обяд в кутия: японски омлет с ориз и водорасли


25 октомври 2018
Познавате картата на храната около офиса като петте си пръста. Страшно скучно, но пък във вашата ръка е и жокерът за по-добра обедна почивка. Започваме да зареждаме кутия от вкъщи с лесни рецепти, които да приготвите бързо предната вечер или на сутринта преди излизане.

Сигурно е станало ясно и от снимката, че готвим нещо азиатско. Ако сте за, трябват ви само два по-особени продукта, всеки от които се намира в големите магазини: хрупкави водорасли нори (като тези, които се използват за суши) и оризов оцет. Точно него смесваме с равни части захар и сол от вечерта, за да полеем нарязани на ленти краставици и моркови. Оставяме ги в хладилника до следващата сутрин, за да се смесят вкусовете и тези семпли зеленчуци да станат едновременно солени и леко кисели (захарта не дава точно сладост, само затъпява жегването от оцета).

Сутрин е, продължаваме с ориза. В света се отглеждат хиляди видове, но днес вадим от шкафа този, който е по-вероятно да имате: късозърнест бял, макар че ако за вас е важно да сте автентични, можете да вземете лепкав азиатски или такъв за суши. Най-лесно се готви, ако спрете да смятате колко вода трябва за чаша ориз и го варите почти като паста – с повече вода и половин лъжичка сол на среден огън, нататък опитвате и прецеждате по собствена преценка.

Следва омлетът. Най-важното за него е да не прекалявате със силата на котлона, сега и винаги, щом става дума за яйца. Разбийте две с малко сол и достатъчно енергия, за да вкарате вътре въздух и да станат пухкави, положете ги върху маслото, което тъкмо е започнало да се пени на тигана, разбъркайте и ги оставете само за момент. Веднага щом започне да се готви отдолу, започнете да навивате омлета поетапно с тънка шпатула, и накрая го нарежете на парчета, за да се яде по-лесно.

Така след 15 минути имаме ориза, нарязаните водорасли, омлета и салатата, към които добавяме парче лайм и може би малко черен сусам. Ще объркате всичко в една кутия или ще носите към работа салатата самостоятелно, за да останат вкусовете разделени? От вас зависи, както ви е по-силен апетитът.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.