Обяд в кутия: нахут с червен боб и моркови


24 януари 2019
Ако и вие сте се уморили от зимата, загребете от кутията си за обяд ароматна лъжица с витамини, протеини и фибри. Не мислете обаче, че е повече здравословно, отколкото вкусно. Пък и става за петнайсет минути.

Как ще постъпите с обяда си: вегански ли да бъде, или с няколко парченца хрупкаво месо? За изцяло зеленчуков в сгорещен тиган хвърлете нарязана на едро половин глава лук (за 2 порции), а за втория вариант добавете и кубчета бекон. При тях сложете също небрежни големи парчета моркови и оставете всичко да се зачерви.

За аромат след това лиснете малко бяло вино. Алкохолът в него се изпарява, щом се загрее, а самото вино подчертава вкуса на всичко в тигана – прави добра компания и на сладките моркови, и на земния дъх на червения боб и нахута. Тъкмо стигаме до тях: вземете сварени от консерва (нали искаме да сме максимално бързи) и ги изплакнете добре, преди да ги положите при останалите съставки в тигана. Заедно с тях влизат и половин консерва домати плюс сол, пипер и малко риган. Разбъркайте добре и дръжте под око – щом водата от доматите намалее и всичко се сгъсти, значи сте готови да го приберете в кутия.

За да украсите вкуса още малко, отгоре поръсете с кубове сирене или начупени сурови ядки. Във втора кутия затворете шепа рукола, пресен спанак или магданоз, така че когато загрявате порцията си в микровълновата в офиса, после да може да я поръсите със зелени, а не с потъмнели и тъжни от сгорещяването листа. Така в кутията ви за обяд влиза и акорд свежест – точно с такива композиции се изкарва до пролетта.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.