Обяд в кутия: картофена тортия


4 април 2019
Не сме търсили рима в заглавието, но с тази рецепта обедната ви почивка също ще запее – само си предвидете 30-ина минути за чакане, останалото е лесна работа.

Чували сме, че някои испанци могат да спорят до сутринта дали в традиционната им картофена тортия трябва да се слага лук. Ние вярваме на вкуса си и подкрепяме онази половина, според която, загрят в зехтин, той добавя щипка деликатен аромат и прави тази проста рецепта само по-велика. Нататък с испанския омлет може да действате или от вечерта, или на сутринта, а по обяд да решите как го предпочитате – вкусен е и студен, и преминал през микровълновата за момент.

Методът на приготвяне е такъв, че ще ви трябва по-дълбок тиган с метална дръжка, защото за максимален вкус тортията ще се отбие и до фурната. Затова я пуснете да се сгорещява до 200 градуса, докато в тигана лукът, танцуващ в зехтин, вече пуска аромат в компанията на една печена чушка, скилидка чесън и стотина грама чоризо на кубове. После между тях се вмъква и главният герой – картофът, нарязан на тънки по сантиметър филийки и подреден на пластове. За средноголям тиган и тортия, която ще ви стигне за 4 порции, предвидете около 800 грама картофи; а ако ви е кеф да се занимавате, вземете не обикновени, а сладки или пък червени и после търсете деликатните нотки разлика във вкусовете им. След като сложите малко вода, сол и пипер, покрийте с капак и гответе двайсетина минути – докато картофите омекнат.

Тогава сипвате отгоре последна лъжица зехтин и леко разклащате тигана, за да стигне дъното. Междувременно трябва да сте разбили 6 яйца с магданоз и малко сол, които изливате при картофите и запичате всичко за петнайсетина минути във фурната. Отгоре може да сложите да се топи пекорино, манчего или някое по-небрежно сирене, ако ви се намира. От хладилника взимаме и каквото свежо и зелено има за мини салата (като дресинга, разбира се, добавяме не от сутринта, а точно преди обяда, за да остане всичко свежо). И така е готова вашата tortilla de patatas с малка кутия де салатас – оле!
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.