Лято по Средиземноморски


22 юни 2017 текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова
"Имаме ново меню", похвалиха се от Pastoccino, а ние чухме "елате на по вино" и потеглихме към познатия адрес, за да видим кой замества сластния джолан в сезонния им лист.

Слънцето вече рисува шарената си сянка от запад, когато сядаме под тентата на Сан Стефано 18 – следобед е и куул джазът в Pastoccino звучи за малка, закъсняла с обяда си, публика. Перфектно за нас, защото настървеността, с която излапваме първата бручета с градинска тиквичка не е за гледане. Но пък оставя спомени за разказване: ленти от суровия зеленчук тук се събират с копър, чесън и таен дресинг, за да легнат върху леко запечен домашен хляб. Отвореният сандвич от мечтите ни? Точно това е.

Освен нашето предястие, менюто маркира с червен код още девет летни реда, написани след почти два месеца вътрешни дегустации. Заместваме етикета "ново" с "вкусно" още след първата хапка Тоскана-в-чиния: класическа салата Панзанела с белен розов домат, босилек, пармезан и двойно запечени късове домашен хляб в почти-традиционен дресинг. "Почти" е авторската тайна на шеф готвачите Таня и Алекс, която превръща всяка на вид изпълнима рецепта в невъзможна за пресъздаване в домашни условия.

Докато свикваме с мисълта, че бручетата ни вкъщи никога няма да е същата, порция Южна Италия вече ни дърпа за носа – ароматизирани с анасон сицилиански наденички сред гарнитура от нахут, сотиран лук, чушки и магданоз. Далечното усещане за узо от анасона се слива гладко като тихо море с хладното Déjà Vu совиньон блан в чашите ни. Ако искате друг цвят, разливат и розе и червено от същата серия, които допълват до по-супер вкуса на всичко от новото меню. Хванете го преди края на сезона, когато крехката цяла ципура по гръцки (с грамаж като за двама), свежата лятна паста (с черен сусам) и обогатеният чия пудинг (с портокалово сладко) отплават оттук. Pastoccino обезателно ще влязат силно и в есента, но дотогава – нека да е лято.

Pastoccino е на Сан Стефано 18
Работно време: пн-пт 11:30-22:30, сб 12:00-22:30


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.