На Изток е раят


27 юли 2017
Все някога ще опитаме близка и далечна Азия на място, но днес ни стига, че София вече организира задочна екскурзия до там – с две нови горещи точки, които събират вкуса на континента в бърза чиния. Или ни го подават to go.

CURRY IN A HURRY
Пиротска 30, пн-сб 09:30-21:00


Този първи в града ни адрес за бърза индийска храна ще преобръща идеята ни за нея с нови рецепти всеки сезон. Мазна? Не и тук. Зверски люта? Само ако изрично поискате. А ако още мислите, че кърито е просто подправка, време е да си сверите часовника. "Технология на готвене е", подсказва шеф-готвачът Димо, който, вместо да превърта фейсбук, вечер попива кулинарни видеа от индийски баби. Мекият му спаначен сааг, ядковият корма и леко киселият доматен масала са видовете къри сос, с които да полеете басмати ориза си, преди до него да легнат ароматни късове агнешко или пиле тика и микс зеленчуци. Като добавите към това плосък хляб наан и сирене тофу (правят се на момента, колкото бързо трябва и да се излапат), е възможно и да преядете, но ние взимаме и зеленчукови кюфтета, които не скачат в чиния без два вида чътни (или просто дип). Ако питате нас, да редиш такава трапеза, без да докосваш, е болезнено, затова забравете проклетия инстаграм. И си оставете място за кейка с масала.

ASIA HOT SPOT
Ангел Кънчев 35, пн-сб 11:30-22:00


Най-далечният изток е тук – на ъгъла на Ангел Кънчев и Хан Аспарух, където от месец и половина sushiexpress.bg пресичат вкуса на Япония с още четири съседни държави в традиционни и по-засукани авторски рецепти. Правят всичко, което изплува в ума при мисълта за Азия – от суши през рамен до салати и супи. Днес прохладата в малкото пространство ни спасява от обедните пожари на юли, докато в следващите 20 минути масата ни започва да дими с райски аромати. Царицата е от Тайланд – Пад тай нудълс или оризови къдрици тесто в сладко-кисело-пикантен сос, сред които плуват кралски скариди, тофу, соеви кълнове, червен лук, яйце и фъстъци. Лютото е с две от три звезди в менюто, но ние му даваме всичките си точки, заради това как меко пали подсладената с тамаринд чиния. Отсреща имаме крехка туна татаки (или алангле) в топла азиатска салата и хапки змиорка в Унаги сет, които директно ни пращат на морето – онова, което граничи с Китай, Корея, Тайланд, Япония и Виетнам.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.