Къщата без часовник


28 септември 2017 текст Емануела Иванова снимки Виолета Иванова
Не разполагаме с време, когато си поискаме, затова е велико, щом разпънем кратък момент до безкрайност. Случва ни се сега в old is new – новото място на Ангел Кънчев 18, което спира часовника с вкусна храна, уютна среда и най-големия макарон на света.

"Не е ресторант, не е бар, не е кафе". Тогава що е то, вдигаме вежди към домакинята Елиза Токева, а тя изрежда всичко, което пространството ѝ може да бъде, ако така ви харесва. "За мен е важно хората да се чувстват добре и да могат да забравят за времето, докато работят, хапват и пийват заедно – няма значение как ще го нарекат."


Ако поддържате картотека, пишете го "коуъркинг ресторант", дело на Елиза и баща ѝ – шеф Андре Токев. Преди време двамата решават да създадат място, където да кръстосат поколенията и световете си (артистично-актьорския на дъщерята и кулинарния на бащата) в менюто, но и в интериора. Последното постигат, събирайки модерен дизайн със съживената красота на стари вещи със сантиментална стойност и така днес ни подават крафт бира зад бара на баба и дядо от Германия, по който Елиза се е катерила като малка. Ароматната ни доматена супа с кокос и скариди пък каца върху бивша врата от семейната къща в село Петърч.


Представяме си, че сме там, докато в Природната стая Флорънс (без The Machine) ни свири на живо акустичното Shake It Out. Всъщност песента звучи от колоните и се чува и в Бар стаята, и над масата с рисунките на Кайнеца от Мастилница в Street ъгъла. Таванът и стените в уличния кът още са бели и чакат четката на смел артист – ако вече посочвате себе си, звъннете на Елиза. Или най-добре я търсете на място, за да опитате френския макарон на шеф-сладкаря Алекс Иванчев – заради него за малко да пишем "баста, ще ни гледате през крива паста" на колегите в офиса и да зачеркнем следобеда.


Чудовищно добрият ни десерт е обвит в катма и обгръща мармалад и лайм крем – прелест, с която бихме си цапали ръцете всеки ден. Същите прибори използваме и за баварския бургер с пищен леберкез – поредната от всички авторски рецепти в менюто, което шеф бащата и Елиза композират заедно със стрийт вкусове от Хонконг през Хавай до Германия. Сервират ги бързо и за набързо, но ако ви се дъвче бавно, спокойно – няма да ви изгонят, а на тръгване дори ще ви поканят да се върнете за акустичен концерт някоя неделя. Кога точно – не попитахме. Явно тук наистина се забравя за времето.

old is new е на Ангел Кънчев 18 и във фейсбук
Работно време: пн-нд 11:30-02:00
За резервации: 088 830 9933


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.