Перон 7-9


30 март 2017 текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова
Вратата, която събира номер 7 и 9 на Узунджовска, се отваря от седмица към wagamama – ресторант от британската верига с японски корени, който за нас днес е като магически влак към азиатската кухня. Стъпваме на перона по обяд и спираме със сравненията с Хари Потър – тук не трябва вълшебна пръчка, а двойка клечки, с които се омагьосваме за час.

Eдин поглед в дълбочината на пространството стига да разберем, че wagamama е фен на споделянето – малки маси за двама и пейки за големи компании настаняват в непосредствена близост до чинията на комшията. "Ястията се приготвят на момента и се сервират веднага, затова и няма как поръчките на всички в групата да пристигнат по едно и също време" – въвеждат ни в ритъма на отворената кухнята, докато групата ни от двама влиза в крачка с менюто. От грамажа на порциите в него става ясно, че редът, в който ще идват при нас, не е проблем – така или иначе трябва да делим, ако не искаме над 900-грамовия рамен да "изяде" мястото ни за десерт.


Преди него на масата ни пристига двойна доза гьоза: едните са приготвени на пара със зеленчуци, а другите – пържени със скариди. Заедно с рамена и кърито, японските пелмени са гордостта на wagamama и излизат от кухнята с пет различни плънки, всяка със свой сос. Цитрусово-соевият, в който потапяме зеленчуковите хапки, ни замайва и забравяме да изследваме елементите в пълнежа, но зелената загадка до скаридите трябва да бъде разнищена. "Това е спанак", обясняват ни, без нужда да налучкваме. И по-добре – не бихме предположили, че градинският зеленчук и морската животина се разбират така добре под фина тестена завивка.


Всъщност в приятната изненада няма нищо чудно – рецептите в менюто са резултат от 25-годишни експерименти в кухните на wagamama по света (над 160), които продължават и днес, защото шефовете обичат да преодоляват собствените си високи летви. Топ оценки за скоковете им клиентите вдигат за кацу къри – световният бестселър в менюто, който вече дими пред нас с размер като за четирима, а ние едва отпускаме сърце да го делим с един.


Докато меко-пикантното къри и рошавата коричка на сочното пиле придърпват чинията все пò към нас, върху масата вече се спуска пара от килограмовия пилешки рамен. Признаваме, че работим с японските клечки като с копито, но все пак успяваме да навъртим нудълс около резени чили, преди да ни спасят: "В wagamama сме щастливи, че няма правила – можеш да редуваш хапки, както ти е вкусно и с каквото ти е удобно: с клечки, с вилица, с ръце. Важното е да се чувстваш добре". Олеква ни от допира на поудобен уред и смело насочваме вилица към купата ча хан донбури – ориз на пара със зеленчуци, тофу и добавка от два вида мариновани краставички и японско мули. Записваме си терияки варианта му за следващия път, когато ще внимаваме повече с поръчания грамаж. Или просто ще дойдем с по-стабилна компания.


В изобилието на масата ни скача и герой от списъка с прясно изцедени сокове – името му е чисто зелен и е с авокадо, киви и ябълка, а вие бъдете смели и пробвайте микса с боровинка, морков, ябълка и щипка джинджър. Всички сокове са веган, а малки букви "v" в цялото меню са знак за "добре дошли, вегетарианци". "Very important" гости са децата: те поръчват от специален лист порции с адекватен размер и екстра десерти – като плодовия сладолед на клечка, с който и ние бихме си тръгнали оттук по улицата в някоя по-лятна вечер.


Днес обаче избираме финала като възрастни – микс мочи сладолед. Бялата топка с кокос, розовата с малина и сивата от печен сусам, обвити в оризова локумоподобна глазура, са перфектен леден завършек на горещата ни среща с Азия. Следващата ще е много по-скоро от "след половин година", когато пък ще пристигне обновеното сезонно меню. Ако сте в същата посока, планирайте отрано, защото резервациите се харчат за три вечери напред. Или просто минете по обяд – тогава на магическия перон е кротко и няма да се наложи да чакате за място в градината и чаша сливово вино на слънце.


wagamama са на Узунджовска 7-9 и на wagamama.bg
Работно време: пн-нд 12:00-23:00
За резервации: 0879 600 443


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.