София от сутрин до вечер


24 март 2016
За ден минаваме през две нови места в града с напълно различни лица – едно бързо на крак за закуска и едно гурме в летяща чиния, когато изгреят звездите.


КОСМОС

Подгряват ни за него отдавна и ето – космосът вече е отворен за нас. По визитка е ресторант, но дали е правилно да го наричаме просто така, когато тук и барманите са почти готвачи? А разбират и от зодии – коктейлите им от хиляди тънки съставки са миксирани според звездите. Иначе планети се забелязват и във въздуха около нас: лампи с вид на светещи кълба минават на бавен ход по небето (така де, тавана). Кухнята е българска плюс въображение, което значи, че шопската е със заемки от молекулярната кухня, а интериорът прави миш-маш от метал, дърво, голи тухли, суров бетон и стар текстил. Ако всичко това ви напомня за други два летящи обекта, има защо – Космос идва от създателите на Ракета ракия бар и Спутник.

Днес прекрачваме вратата му и сядаме на масата, привлечени от гравитацията на менюто с десерти, защото знаем, че е подписано от Александър Иванчев (за когото тепърва ще слушаме). Взимаме Една българска роза и кисело мляко с мед и орехи с кристалната идея, че ще бъдат всичко, което не очакваме – и виждаме, че сме познали още с кацането на двете черни летящи чинии пред нас. Едната композиция е кадифена кула от сладолед с локум, облак от бял шоколад и рози – такъв връх е, че я покоряваме на малки хапки, за да усетим цялата сладост и баланс. Киселото мляко не остава по-назад на небцето ни – идва меко замразено с парченца медна пита отгоре и орехова бисквита за хрус и звън. Космическо наистина.

Лавеле 19,
за резервации 0888 200 700, 11:00-02:00


CONFITURE

Срещу Седмочисленици на Шишман в ума ни се върти нещо за френския полуостров Бретан – защото точно от там тръгва традицията на местата, които днес наричаме creperies. Малките щандове и кафета завъртат за по-малко от минута свръхтънки френски палачинки с три съставки: яйца, брашно, мляко. И ето ги вече по-близо до нас – с името Creperie Confiture, много Нутела на витрината и колело, монтирано на стената. Двамата главни герои в сладките варианти са ясни от бурканчетата наоколо – шоколад и конфитюр (от праскови, ягоди, вишни, боровинки, сини сливи), а третият екстра пълнеж е лешников тахан с мед. За закуска минаваме да съберем една праскова и една нутела с банан и забелязваме, че стават само секунди по-бавно от кафето към тях – не ни е единствен критерий, но бързината тук явно е важна.

Соленото меню не го очаквахме – изборът е между класиките с разтопени сирена и неща, които не би ни хрумнало да сложим върху гореща плоча, но й отиват: пастет с лешници и зелена салата или бекон с рукола. Когато ги питаме "а защо точно палачинки", зад бара ни се усмихват широко и казват, че домашно направени винаги са най-добре. Това вкъщи тук е много мини, но с макси уют, купчини с портокали за фреш, жестоки сиви плочки и голяма черна дъска, върху която ще се сменят различни рисунки с тебешир. Ако ви се остава, дано са свободни двете маси вътре.

Цар Иван Шишман 41,
пн-пт 08:00-19:30, сб-нд 10:00-20:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.