От първата хапка


7 април 2016 текст Севда Семер
Трудно сме общителни веднага след ставане. Но и тогава има изречения, които галят ушите: като "какво искаш за закуска?". Днес се срещаме с Miam, които напоследък често задават точно този въпрос.


Те са Мира и Ангел, а предговорът на историята им пак е от рано сутринта – но не в кухня, а на пътеката за тичане. Там двамата се срещат отново, след като вече се познават от кулинарна академия, "и май тичането беше едно от първите неща, които ни свързаха". Другите са ясни – страстта към храната и общият поглед каква трябва да бъде тя. Днес идеята им носи свое име и няколко събития на гръб: Miam правят pop-up закуски и брънчове на неочаквани места или влизат в къщата ни като персонални готвачи, защото според тях "домът е новият ресторант".


Фон на разговора ни, естествено, е равномерният тон на нож по дървена дъска. Докато готвят за вечеря, разказват какво ги дърпа към идеята да ни канят на закуска. В място, различно от ресторант, сервират добре приготвена храна, която слага в чинията не само вкус, а цяло изживяване. Взимаш гурме хапки с чаша кафе и до теб може да се озове някой, с когото да се окаже приятно да говориш. Пък и си на неочаквано място: започнаха от кафенето Chucky’s и минаха през Gallery 2.0 и +това – три различни адреса, в които емоцията е винаги нова. И ето я формулата, според която сутрин вместо bon appetite, си пожелаваме bon appetour – обикаляме местата, където са замесени Miam вече месец и нещо.


От тяхната страна на масата закуските са също толкова ценни. Да бъдат готвачи без ресторант означава по-малко разходи (няма наем на помещение или купуване на маси, например), което им позволява да ползват по-качествени продукти – едно от важните им правила, защото "дори да е нещо много просто, добрите съставки го правят страшно вкусно". Накрая всичко това е омесено в едно с най-сладката свобода – да правиш, каквото ти е интересно. Напоследък за тях то значи да садят сами кълнове и подправки или да се занимават с процеси на естествена ферментация.


А преди това? – връщаме още крачка назад с въпрос, който за Ангел се оказва малко ненаходчив. Когато питаме как са започнали да готвят, той казва просто: "Ами, като трябва да си приготвиш храна...", и някои неща май наистина стават точно толкова естествено. После го чакат кулинарни състезания, титла млад готвач, обучение и стажове, преди Мира да му предложи да правят заедно Miam. Идеята отлежава дълго, докато съберат кураж за нея – сега се смеят как за да се подсигури, че той ще й звънне, щом се върне от стаж в Щатите, тя взима назаем всичките му книги.


За Мира пък готвенето е липсващото парче творчество, която я кара да скача от работа в работа, преди да се озове на правилното място – над дъската за рязане – и нещата да паснат. Двамата имат общо 16 години опит, което си личи и без да го смятаме набързо от разказите им – движат се с дзен спокойствие между чиниите за салата, карамела, който се топи на котлона, и дъската, върху която фенелът се превръща в тънки кръгчета.
Тук е моментът, в който им стискаме ръцете и ги оставяме да продължат с подготовката на една "тайна вечеря" за тринайсет души. На изпращане слагаме в календара датата за следващия брънч – на 10 април в Kanaal ще взимаме пак от хапките общуване над добра храна.

Брънчът на Miam в Kanaal е на 10 април от 13:00 до 17:00, с крафт бири и музика на живо от Мила Роберт.
Те са на miam.bg.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.