На централния бар


14 април 2016 текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова
Ако трябва да забодем карфица в центъра на София, ще бъде точно тук – на площад Света Неделя, който днес е фон на обяда ни. Но как да държиш поглед напред, когато загарът на сьомгата в чинията е така меден, а интериорът наоколо жужи от детайли за изследване. Изглежда в Spaghetti Kitchen & Bar преживяването ще е на поне три нива.


Часът е 12:00, когато сядаме на маса до отворената витрина към градината и коктейлния бар. Значи последната дума в името на новото място не е пъхната по навик, а сочи право към високите столове под сянката и дългото меню на миксолога Мартин Тодоров (пълно с истории, както обичаме). So Fashioned или Eastern Mule? – ще решим следващия път, когато няма да ни търсят след малко пак в офиса.


Избираме си салатата бързо – свежата Риголето с прошуто-котто и мариновано сирене котидж, с идеята да се разходим малко, докато пристигне. Не навън, а из трицифрената квадратура на заведението, разчупена от различни помещения и дори бунгало-сепаре, точно срещу отворената кухня, прибрана зад стъкло. Няколко крачки и дизайнът се променя, заедно с плотовете на масите, облицовката на столовете, интересните лампи и рисуваните циментови плочки. Общото е патината по стените, направена от гръцки сценографи, които иначе работят по декорите в Атинския театър.


От поставките за чиниите ни разбираме, че в другия край на залата има и прошуто бар, в който италианските колбаси и сирена не чакат друго върху дъската за рязане, освен домашен хляб (опечен на два метра под нас в собствен цех), добро вино и компания за бавни разговори. "Чао, Италия!”, казваме си, но езикът няма значение – тук всеки ще намери това, което търси, независимо откъде идва. С тази локация, концепцията на Spaghetti Kitchen & Bar е скроена точно за интернационалния поток, който се събира около някогашна Сердика.


Виждаме как тази идея се е отразила в менюто с пристигането на основното – глазирана норвежка сьомга с мед и ретро горчица върху лимоново ризото и гриловани аспержи. Казваме го цялото, защото звучи почти толкова апетитно, колкото е на върха на вилицата. Рибата е с перфектен цвят, лека коричка и мека сърцевина, която се разтапя в устата. Парченцата лимон в леглото ѝ от ризото са точната свежа капка, която ѝ трябва. Страшно попадение за нас от новата графа Етно в менюто, където чакат още патешко магре, виенски шницел и червена риба тон с френска леща. Точно под тях са и ястията от нашата кухня, повдигнати обаче на пръсти от готвача – разбирайте, че печените пълнени чушки са с кус-кус, кълцано месо и пеперончино.


Без да ни пука колко сме предсказуеми, накрая поръчваме със затворени очи – десертът ни е безгрешното панджиало с маскарпоне или сладкият герб на цялата верига Spaghetti. Нали обаче сме дошли да опитваме, посочваме и един шоколадов тарт с пистачио и малина на върха от витрината с готови сладкиши. Тези пред нас са едва хапка – оказва се, че сладкият лист на мястото е практически безкраен и започва от отделното дневно меню, в което, заедно с десертите, сладоледите и палачинките, има редица сандвичи и няколко топ закуски като яйца по неаполитански и бенедиктински. Важи до 6 вечерта, ако искате да ги хванете. По това време, както вече казахме, ние ще дойдем за коктейлите, така че "Салути!” отсега.
Spaghetti Kitchen & Bar е на пл. Света Неделя 3 и работи всеки ден от 08:00 до 03:00
За контакт: 089 304 6666

Салата Риголето - 9.50лв
Глазирана норвежка сьомга - 18.90лв
Панджиало с маскарпоне - 6.90лв
Шоколадов тарт с пистачио - 6.90лв


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.