Градуси & страсти


5 май 2016 снимки Анелия Тодорова, Вера Гоцева
По устните ни още лепне карамел, когато ставаме от масата с гледка към заден двор в града – в градинката между Солунска и Ангел Кънчев има нов шеф, на престилката му пише Niko’las 0°/360°, а карамелът ни е с круши. Но да започнем от нулата.


Още помним хубавото Бразери, направено от архитекти, през чийто интериор през последните години минаха като багер вече няколко заведения. Днес най-после взимаме трите стъпала надолу без болка – шеф Цветомир Николов е влязъл тук с идеята да направи добър ресторант с добра храна, в който всяко движение е важно, кухнята е открита, а мебелите топлят. От Къщата с часовника на Московска през бургерите на Street Chefs, този готвач знае точно накъде върви, без да пуска ножа от ръката си. Днес разбираме и коя е здравата сянка зад гърба му – майка му Галина Виденова. Жена със сомелиерски нюх, която селектира вината за ресторанта, и с авантюристичен дух, предвид че е била готвач на последната Българска антарктическа експедиция за четири години. Огледайте се по стените – снимките от Южния полюс не са от банка за уолпейпъри.

Наместваме се на слънчева маса с гледка към градината (още ни е хладно за навън, но поне сме хванали ден без порой), заедно с бутилка розе Александър Канев AK – с нотки на диви теменужки, ягоди и щастие. Последното се очаква да настъпи след малко, когато пред нас вече се разтваря "комплиментът" на ресторанта – красива дървена кутия, в която гнездят най-миниатюрните купички с тарама, буквално не по-големи от мидена черупка. Иска ти се да ги оближеш, но така не се прави, затова пестеливо изгребваш хайвера с няколко хрупки от току-що изпечените гризини със сусам. Дяволски добро начало, шеф!


Салатата от кореноплодни ни води в друга посока с ниска кула от печени ябълки, целина, картоф, цвекло и сирене, което се прави на място от козе и краве мляко. В съставките сякаш има лек дъх на зима, но е свежа и студена като пролет. До нея пък димят зеленчуците ни на плоча, дошли с топли питки от лимец, грахам и ръж. Не, артишокът не е от буркан, аспержите са крехки, морковите – леко хрупкави, а хлябът, потопен в зехтин, изчезва бързо в ръцете на вегетарианеца сред нас. Няма проблем, за двамата месоядни на масата идва цяло пиле с теле. Не е печатна грешка, сега ще обясним...
Когато шеф Николов ни казва "А какви телешки крилца имам!", ние се подсмихваме, все едно сме разбрали вица. А не сме. Защото виц няма. Това предястие, тотален специалитет на Niko’las °0/360° според тях и според нас, се прави от пилешко месо, което обгръща плънка от телешки бузи, преди да бъде панирано до златисто в панко трохи. Лежи върху майонеза от манго и друга от копър, а встрани има щипка салати и домашни пролетни туршии. Как се яде? С онзи звук, който човек издава, когато няма какво друго да каже от кеф. Оригиналност и вкус в едно се носят и в следващата чиния, която събира морски дявол и речен рак върху ризото със спанак. Изсмукваме най-вкусното от щипките с усещането, че скоро градината от другата страна на витрината ще ни стане главен оазис.
"Да се храниш без десерт е като да правиш секс без оргазъм", казва ни шеф Николов – вероятно без да подозира, че ще го цитираме, но и според нас е точно така. Затова и щедро поръчваме два завършека на обяда – леден таратор с йогурт и ягода и домашен сладолед с карамел и круши. Първият изопва с екстремна свежест всичките ни рецептори, а вторият... да, в тези круши в топящи се вълни от карамел определено има вик и въздишка. Може би защото Цецо винаги е искал да прави сладолед и когато най-после има своя машина в този свой ресторант, страстта в купичката е неизбежна. Обираме я до последната капка, когато ни изпращат с още една хапка карамел в ръчно правени шоколадови бонбони. Явно ще лепнем до офиса, да ви е сладко и на вас.

Niko’las 0°/360° е на площад Райко Даскалов 1 и работи всеки ден от 12:00 до 23:00
Nikolas.bg, facebook: Nikolas 0/360
За контакти: 0876 888 471, 0886 868 01


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.