Една топка сняг


23 юни 2016 текст Виолета Иванова снимки Ралица Димитрова
Петък, 10:30, Фабрика Дъга. Още от вратата грабваме по чаша горещо еспресо (от най-новата селекция на Dabov), но днес всъщност сме тук за купичка ледено сорбе – докато в ъгъла машината върти ярко алена смес, ние играем хазарт: "ягода, малина или диня?".

Вино, мед и шепа сняг – така, казват, е звучала първата рецепта за сорбе, хрумнала на римския император Нерон. Двайсет века напред нещата са не по-малко прости, но пък и доста различни. За парти веднага бихме поръчали вариант, в който градусът върви на зиг-заг (така де, ледът среща алкохола), но в случая сме на безаварийната версия: сладоледен десерт, подходящ и за нас, и за мини-аз. В нея виното е заместено от пресни плодове, подсладителят е опция според долче фактора на останалите в купичката, а за сняг не се чака до декември – просто сипват вода в машината и го получават на мига.


"Тук всички сме си близки", смее се Мария, един от мозъците зад Фабрика Дъга и – със сигурност – сърцето ѝ. Понеже разминаването им зад тезгяха изисква трениран синхрон и всеки квадратен метър се ползва на макс, тук дълго не намират място за сорбе-робота, планиран още от миналото лято. Пак по тази причина си взимат компактен, който не може да прави два вкуса едновременно. Никакъв проблем не виждаме ние – означава, че всеки ден Дъгата ще изважда плодов скреж в различен цвят.


Сочното червено днес е от мента и... малини. В гореща сутрин като тази еспресото не иска кроасан, а ледена топка точно от това – сладко-кисел микс, плодовете за който идват от градините на "едни баби във Вършец". За дегустацията са ни запазили мостра от още две комбинации, които вдигат небцето на пръсти: къпините с кисело мляко имат копринен вкус, откъснат пак директно от гората, а пъпешът с босилек е страшно ароматен и истински сладък. Това стига, за да си представите как леденият плод избухва в устата, но момент, не е задължително да е плод – сорбето с локум и следващото с виолетки, подозираме, също са бомба. Тик-так, вие сте на ред.

Фабрика Дъга е на Веслец 10, 02 444 0556
пн-пт 08:00-22:00, сб 10:00-22:00, нд 10:00-20:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.