Точки на сближаване


14 юли 2016 текст Наталия Иванова снимки Ралица Димитрова
Всяка точка върху глобуса е дом, ако я нанесем на върха на езика си – веднъж за "добре заварили" и втори път за обяд по рецепти от майката на домакина. Днес сме гости на Punjabi Food и скъсяваме повече от 4000км за пикантна среща с Пакистан.


На картата намираме адреса му лесно, но ресторантът, скрит във вътрешния двор на кооперация в Студентски град, е малко по-труден за откриване. "Едва ли някой може да попадне при нас случайно и това ни харесва", казва Саиф, а съпругата му Радослава продължава мисълта му: "защото всичките ни гости идват специално заради храната, която приготвяме". Предговорът на историята им започва с неговата емиграция от областта Пенджаб в Пакистан през 1994, нейните курсове по индийски танци и първите им разговори в медицинския център, където Саиф е треньор по крикет на деца (след като сам донася този спорт у нас и води националния ни отбор). Следва едно сготвено по домашному традиционно Чикън къри, което е толкова вкусно, че Радослава не оставя и петънце по чинията. Така отсечката до сърцето е премината, а днес вече престъпваме прага на общата им идея – да споделят любовта си към храната и с нас.


Езикът, на който говори менюто, ни звучи чуждо, но думите сами намират път да докоснат небцето. Отсега долавяме от кухнята типичните за Пакистан подправки, с които не се прекалява (както в Индия, където ще ви приготвят дори обикновено яйце с десетина различни), а се постига баланс от вкусове за едната ръка – куркума, кимион, кориандър, лют пипер и гарам масала. Предястията ни го потвърждават: вече разчупваме три горещи Самоса с плънка от картофи и лук, прегърната от хрупкава панировка. До тях в чиния са събрани пържени хапки Пакора със зеленчуци в стегната компания от нахутено брашно и пикантен млечен сос. Последният се връзва блажено и с пухкавите бухти Дахи балле, които качват пиперливия вкус с няколко октави нагоре. Апетитът ни вече е не просто събуден, а запален за основното.


Изборът ни криволичи между ястия с пилешко, телешко, зеленчуци и няколко вида леща, които не се готвят набързо, а изискват тих огън и търпение. Саиф ги е наследил от майка си – всички рецепти на Punjabi Food всъщност са възстановка по спомен на храната, излизала от нейната кухня. "Тя беше толкова добър готвач, че вкъщи често идваха хора да й поръчват ястия, които после замразяваха, за да могат да ги хапват по-дълго време". Другите жени в семейството му също носят дарбата и дори сега се случва сестрите му в Пакистан да помагат по телефона с подробностите по някоя рецепта.

С пълно доверие към препоръката на домакините поръчваме Чикън карай – късчета пилешко филе в гъст зеленчуков сос, и Чана дал макхини – нахутова леща със сметана и езерце от разтопено масло на върха. Бързо става ясно, че не сме сгрешили, когато посрещаме пикантния им вкус върху хапки от традиционния хляб на пещ Тандури наан. "Зелените чушки отгоре са пожар", предупреждават ни, и лютото в тези чинии наистина не е за всеки. Затова и гостите сами избират колко интензивно да си го поръчат. "Случвало се е някой да поиска възможно най-люто ястието си, но за следващия път вече е размислил", смее се Саиф, за когото пък нашата кухня, особено в началото, била безвкусна. Разбираме го напълно – с подправките и огъня си, пакистанската храна предизвиква вълнение от първия залък, което не пуска до последния. Усетихме го и ние, време е да сложим сладкия финал.


За десерт посочваме два пъти, защото сладкишите са малки и оформени почти на хапки. Първи са правоъгълните парчета Барфи, приготвени от сгъстено мляко и ядки, чийто мек и плътен вкус се разтваря бавно по продължението на небцето. Топене пък е думата, с която преглъщаме иначе по-ронливата текстура на топчетата Ладу, направени от нахутено брашно, ситно натрошени ядки и сочен престой в захарен сироп. След тази сладост, ставаме от масата с усещането, че само за един обяд сме опитали пълна скала от вкусове, а в менюто има още толкова много – изглежда ще минаваме често онези 4000км до върха на вилицата, забодена в Пенджаб.

Punjabi Food е на Проф. Атанас Иширков 11 в Студентски град (в задния двор на сградата) и работи всеки ден от 12:00 до 22:00

На 16 юли имат организирана пакистанска вечеря, за резервации: 0888 27 45 16 и 0893 86 37 17

Ресторантът е част от проекта Мулти Култи и ще бъде включен в новата им карта


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.