От Корея до Витоша


14 декември 2016 текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова
С разходка до южна София стигаме до Южна Корея – трик, за който не ни трябва магическа пръчка, а чифт от онези за ядене плюс ненаситно гастрономическо любопитство. Последното тъкмо се разбужда в стомаха, когато влизаме на гърба на Георги Златарски 5 за бърз обяд с бавно готвена храна.

Един поглед в менюто убеждава, че името на ресторант Korea не е фасада, зад която може да се намери и шопска салата. Всичко тук се готви по традиционни рецепти от юга на полуострова, които ни се представят на корейски, английски и китайски. Готови сме да експериментираме и с поръчка на посоки, но няма нужда – Ники е до нас, за да превежда имената, преди да са докоснали небцето за свободна интерпретация.


Домакинята ни е българският елемент в семейния бизнес, който се върти и от съпруга ѝ – Сунгхуан. Роден в "корейския Бургас" – Пусан, той се мести у нас преди 10 години, заедно с майка си. Именно тя е главният шеф в кухнята, заради когото от месец квартал Витоша говори и корейски. "Идеята ни беше при нас да хапват "както у дома" хората от далечния край на Азия, които пристигат тук на туризъм основно през лятото, но масите ни вече са пълни и с българи. Оказа се, че тази кухня им допада повече, отколкото се надявахме". Разказът на Ники секва за едно мигване време, в което бялата покривка поема цяло цветно пиршество – очите ни вече са фенове на корейската храна, ред е на другите гладни сетива.

За момент клечките ни застиват във въздуха – има ли правилна последователност, откъде да започнем? "Не – хапваш, както ти е вкусно", казва Ники, а ръцете ни сами посягат първо към булгоги. Късчетата телешко учудват рецепторите със сладост, която се дължи на престой в марината от соев сос, подправки и "нещо сладичко, което е тайна". Нека си остане такава – стига ни колко са вкусни в комбинацията със зеленчуци, а вече миксираме и със следващата хапка. Чабче са спагети от сладки картофи с гъби, зеленчуци, яйце и сусамово олио, чийто крехък характер е скрит зад почти прозрачно тесто. Явно ще бодем приятни изненади от всички размери чинии, а те не са малко.


Броят им на вашата маса няма да е по-скромен, дори да поръчвате соло. Корейците не сядат без поне две разядки (пан чан), а тук задължително ви сервират по няколко безплатно – за компания на всяка порция от менюто. Така между нашите булгоги и чабче се подават чинийка зелен боб с парченца месо, мини палачинки със зеленчуци, шепа кълнове, карамелизирани ядки и неизбежното кимчи, което напомня на тукашното кисело зеле, но е китайско и никак не е кисело. В Корея изобщо не започват да се хранят, ако на масата им липсва това леко пикантно предястие, за което светът шушука, че прави кожата млада, здравето – крепко и дори лекува тежки болести.

Хрупаме с надежда за безсмъртие и си оставяме кралското ястие Хан Чон Шик за следващия път, защото топли-топли ни чакат още едни калмари с гочуджанг (сос от лют червен пипер) и порция кимбаб (подобно на суши, но без сурови съставки). "Корейската храна се готви бавно, сервира се топла и трябва да се хапва, докато още дими. Затова нямаме доставка и ви съветвам да не си взимате за вкъщи". Чуваме Ники много добре, но все пак ще си тръгнем с кутия за колегите в офиса, защото чиниите още не са празни. Но сме напълно нахранени и то без да ни тежи – корейската храна засища с разнообразието си, а не с големината на порциите и е приготвена без мазнина и без подправки. Резултатът е надпревара на вкусове, в която викаме за всички участници, но слагаме заплатата си на лютото.


И на манду – личният ни победител в дегустацията. Приличат на пелмени, които увиват като пелени телешко месо със зеленчуци, а след това достигат облачна мекота с кротък престой на пара. Сервират ни ги със соев сос с малко сусам, но нямаше да е проблем да дойдат и без него. Нямаше да е проблем и ако бяха единствената чиния на масата ни. Всеки ден. Или поне когато сме на лека разходка до Южна Корея.


Korea е на Георги Златарски 5 (кв. Витоша)
пн-сб 11:30-23:00, нд 16:00-23:00
0894 479 499, facebook.com/1004sofia


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.