Домашен адрес: Сан Стефано 18


12 януари 2017 текст Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова
Зад вратата на този номер живее семейството на Pastoccino, което готви божествено всичко от кръгче камамбер до едър свински джолан и никога не ни дава да се съмняваме колко прясна е пастата.

На една от все още павираните улици в центъра голямата италианска паста е намерила свой малък дом. В понеделник, арктичен следобед, изтупваме снега от ботушите пред прага и две крачки по-късно вече се чувстваме по пантофи – от онези кадифените, с красив монограм. "Да, уютът може да е стилен", потвърждават мекият саксофон от колоните и топлото "добре дошли" на Йоана. Домакинята ни е собственик и 1/4 от екипа на Pastoccino, който събира традициите на Италия и България в една къща с два таланта в кухнята – Алекс и Таня. Изобилието им от авторски рецепти настоява за ново меню на всеки три месеца, но засега се контролират и го сменят само на половин година.


Затова пък обедният лист всеки ден включва супа и основно встрани от титулярното меню. Следващия път ще дойдем към 12:00, за да опитаме и тях, но сега мислим за друго – небцето вече е хипнотизирано от запечения на плоча камамбер с грейпфрут в сос от портокали, бренди и масло, поднесен с чипс от прошуто. "Това сирене е по-тежко и порцията е идеална за споделяне с приятел над чаша вино", подсказва ни Йоана и обръща главите ни в посока на винената стена. Списък няма – тук подбраните червени, бели вина и розе ни се представят от няколко рафта с италиански и БГ етикети. Всеки ден различна бутилка се разделя с тапата си и се разлива в чаши, които подхождат на всичко в чиниите. Много просто и без шанс за грешка – рецептите са съобразени с вината.


Любимият ни сорт е още-една-чаша-моля, но се въздържаме – все пак сме на работа. Следващото ястие обаче пристига с вграденa водка, с която Алекс е потушил агресивния аромат на чесновите лингуини с пресни скариди. Подобно на крехките морски обитатели в чинията ни, всяка паста тук също е прясна и това си личи веднага щом я завъртим на вилицата. Нашите домашни тестени лентички се събират със свеж спанак във вкусна хапка със средиземноморски дъх – когато лятото въобще не е на хоризонта, това е начинът да плаваме към него.


Ако някак сте се заблудили, че с това име в Pastoccino приготвят основно паста деликатеси, бързо поправяме грешката. Само забележете фамозния джолан, който се материализира пред нас в целия си гигантски блясък. В менюто се казва Свински джолан за теб, но размерите му стигат поне за теб-и-мен. Преди да оголи кокaл под лекия допир на вилицата, същият се е припичал на ниска температура три часа, а резултатът е месо като масло. Гарнитурата е от запечени картофи с риган – нищо повече не му трябва, освен може би още една чаша вино. Не вярвахме, че може да има друг хит в Pastoccino, но се оказа, че в класацията на гостите водят агнешките кюфтета. Ще се върнем за тях, както и за бис на десерта ни – чия пудинг с домашно малиново сладко, който се търкаля като хайвер по езика и надскача всяка банална шоколадова торта. Естествено, няма нужда да ни слушате – просто следвайте паветата към собствения си опит и не се учудвайте, ако си тръгнете оттук с "може ли една порция и за вкъщи".


Pastoccino е на Сан Стефано 18 и във фейсбук
Работно време: пн-пт 11:30-22:30, сб 12:00-22:30
За резервации и поръчки за вкъщи: 0887 181 856 (доставка няма, взимане от адрес)


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098