Вкусен център


16 февруари 2017 текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова
София е като суфле – винаги крие магия в центъра си, независимо дали се пече на висока температура или мръзне във фризер преди да дойде моментът да се загрее. Уж ѝ знаем номерата, но тя постоянно вади нови – като четирите трика в чинии, които опитахме да разгадаем в рамките на ден. Е, не успяхме съвсем, но шоуто си заслужаваше.

KARA-MISO РАМЕН


Японската супа може да замести двустепенно меню, а при нас не остави и място за десерт. Обикновено това е проблем, но дебютът на рамена по небцето оправдава очакванията, които ни доведоха до Стефан Караджа 12В. На адреса отскоро е Umamido – ramen shop, който още с табелата си ни подсказва да не се застояваме по масите. Настаняваме се и след минути пред нас вече дими пикантният вариант от менюто с традиционен свински бульон, в който плуват нудълс, хрупкави зеленчуци, половин яйце и филийки свински врат. "Приготвяме рамена за 90 секунди, а японците го ядат за 80", шегува се Майкъл – консултант от родната на веригата ресторанти Белгия, който предлага да ни запознае с правилата. И навреме – тъкмо започваме да се оглеждаме за реакции на шумното си сърбане. Оказва се, че това е правилният начин за консумация и може би единственият, с който можем да развием нужната скорост. С постоянство има шанс, мислим си, и набелязваме порция за следващата тренировка по бързо хранене – Ramen of the Chef. Предупредиха ни, че може да не е по силите на дами, но в следващите параграфи доказваме себе си.

Umamido е на Стефан Караджа 12Б и във фейсбук
пн-нд 12:00-22:00, не работи с резервации


ПИЦА БУФАЛИНА


Може да е лудост, но сме способни да гризем сурова биволска моцарела като ябълка. Във Franco’s обаче ни я сервират на резени върху хрупкаво италианско тесто с чери домати, пресен босилек и зехтин. Фините триъгълници се стопяват със салатен вкус и се изпаряват от чинията по-бързо, отколкото са дошли. Още с влизането на Хан Аспарух 37 подушихме пещта, която от няколко месеца тук произвежда коричка върху 16 вида пица с вкус на Италия. В бройката не влиза сладката вариация с нутела и рикота, но тя и без това прилича на геврек – прощаваме ѝ липсата на сърцевина и я набелязваме за повод скоро пак да седнем под колоните с Адриано Челентано. Във Franco’s бъркат тесто с три вида брашно всеки ден, за да втасва 24 часа преди да се насочи към пещта. Свидетелстваме, че почивката му се отразява добре и си тръгваме с една Маргарита екстра и една Прошуто ди Парма в кутии за офиса, а вие, ако искате за вкъщи, звънете на 088 640 6666 и взимайте от място.

Franco’s е на Хан Аспарух 37 и във фейсбук
пн-нд 11:00-23:00

РЕБРА SMOKEY BROTHERS


Облизваме си пръстите, въпреки че използваме нож и вилица, за да се справим с крехките 500г свинско, които напускат кокалите си при първото докосване. По паспорт са от Испания, но са по нашенски разкрепостени, благодарение на 12-часов престой в смоукъра и на оригиналната рецепта на Ribs Brothers. "Братята" са четирима с различна кръв, но еднаква лудост по месото от гръден кош, която от 19 февруари ще споделят с всички в новото си място на Узунджовска 13. В менюто чакат четири вида свински и един вид телешки ребра плюс четири гарнитури. Ако при вас месото настоява за картофи, ще си ги получи в два варианта – пържени и мачкани, но задължително ги запознайте и с Ribs Brothers царевицата. Печена е, а не варена, с подправки и масло с бекон. Усещаме какво си мислите, но не сте прави – още по-добра е. Докато чакате да се убедите, отворете си една бира – всички родни крафт марки и дълъг списък с традиционно пиво вече ви чакат... някъде там до ребрата.

Ribs Brothers са на Узунджовска 13, във фейсбук и инстаграм
пн-нд 11:30-22:30

ВАНИЛОВА ПАНАКОТА С ЯГОДОВА СУПА


Ка-ди-фе. И то само защото прочутите сравнения на панакотата с нежна женска анатомия тук получават пет звезди. Намираме това блаженство в Social, който откри втория си етаж преди дни, но днес отказва да разкрие авторските тайни на ягодовия бульон в чинията ни. Гадаем, обаче небцето разпознава само меката канела и то без успех с локализацията ѝ – дали е в крема, в супата или в карамелизираната сусамена бисквита? Където и да е – чудесна е, както и комфортът до прозореца на второто ниво. Благодарение на новите сепарета с хип дизайн и маси с по 12 стола, с които Social увеличи ръста си, вече 160 човека могат едновременно да изпитват сладострастието на десертите му. Или пък на винаги прясната черна паста, която привлича вилиците ни към обедното меню. Ще минем за нея още утре, докато не сме забравили: понякога тайните не са за разгадаване, а за наслаждаване, както Gushi & Raffunk във фона ни подсетиха точно навреме с What Should I Care.

Social Café Bar & Kitchen е на Витоша 16, във фейсбук и на socialcafe.bg
пн-нд 08:00-02:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.