От душа на душа


23 март 2017 текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова
Менюто си мени, но нрава – не. Такъв е веганският Soul Kitchen, който живее на Кокиче 13 от години, но тази пролет излиза с освежена визия, разширена кухня и нови рецепти от познатия вид – от и за душата. Днес ги срещаме с нашата и връзката е мигновена.

Стъпваме на топлия паркет с първите слънчеви зайци, които прескачат през прозорците от юг. Преди обяд е, а кухнята на Soul Kitchen приема гладни след 12:00, така че има време да обходим интериора. "Променихме цветовете и някои детайли, но на практика салоните са същите", обясняват домакините, докато ние си играем на "открийте разликите" и се радваме на приликите с познатия уют. Ако никога не сте били тук, представете си широко и високо пространство, в което винтидж (мебелите) и модерната геометрия (на пода, креслата и в рамки по стените) са най-добри приятели.


Докато погледът потъва във "фюжън" интериора, резултатите от съществения ремонт остават скрити – на етаж под нас в кухнята. В нея шеф-готвачите на Soul Kitchen създават от години веган вкус по авторски рецепти и със сезонни продукти, но сега разгръщат въображението си на по-голяма площ и с нови майсторски уреди. Част от тях обслужва нуждите на "су вид" технологията – бавно готвене с вакуум, което задържа максимално количество от полезните съставки в храната и днес ни поднася предястието Земен цвят.


Преди да станат част от рисунката в чинията ни, кръгчетата червено цвекло и целина са преминали през вакуум, а след това са слепени едно за друго с помощта на рикота от кашу с див лук. Мекото сирене се произвежда на място (както всеки друг елемент от менюто) и балансира със солено сладникавия корен от лотус. Редим по резен от всичко върху вилицата, преди да оберем и част от магданозеното песто за перфектната хапка. Вкусовете в нея се прескачат по небцето в луда надпревара, докато не отшумят в един глас с голяма възклицателна накрая.

Земен цвят е само един от дебютантите в менюто, които обаче не са успели да изместят от листа познатите ветерани в тази кухня. Като салата Нора Лиза (с домати, авокадо, босилeково песто и билкови хлебчета), която вече се бори с конкуренция от четири други в своята категория, но винаги е с едни гърди напред, защото е поне за двама. Докато прехвърляме на ум приятелите, с които да я поделим другия път, масата ни вече е изпъстрена с три цвята такос – със слънчогледов протеин, с боб и със салата от авокадо, чушка и царевица.


Първият е номер едно и прилича на хлебче "кон карне" – и на вид, и на вкус. Залят със соса от кашу, оризова сметана, лайм и кориандър, изчезва с две посягания към чинията и настоява за повторение. "Трябва да опитате и Сънрайз Нудълс", подсказват ни, а ние записваме и тази азиатска паста с шийтаке, джинджифил, пресен кориандър и фъстъци за следващия ни обяд и мечтаем да бъде в градината. Сега е празна и притихнала, но само след месец закътаният двор на Soul Kitchen ще приема гости сред зеленина, халби с крафт бира и чаши с вино (от малки наши и чужди изби) и изпружени на слънцето съседски котки.


Дотогава има защо да минавате редовно през Кокиче 13. Ако сте наблизо, обедното меню с дневна супа и основно плюс седмичен специалитет е най-добрата причина да дезертирате от офиса – поне за час. "Когато човек се храни, трябва да има времето да го прави бавно", убедени са хората в кухнята, в която действието се развива със същата кротка скорост. Понеже всичко се прави на момента и без заготовки, ястията изминават разстоянието от печката до масата за поне 20 минути. Е, кажете, какво са 20 минути, когато послевкусът ще ви остане в душата чак до следващия път.

Soul Kitchen е на Кокиче 13, soulkitchen.bg и във фейсбук
Работно време: пн-нд 11:00-23:30, кухнята приема поръчки от 12:00 до 22:00
За резервации: 0876 440 003, reservations@soulkitchen.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.