Маса с гледка


12 октомври 2017 текст Виолета Иванова снимки Анелия Тодорова
Къде около НДК има площадка за кацане на хеликоптери? Ще видите, ако първо сами кацнете на етаж 24 в новия Милениум център, където ресторант The View не оставя нито една въпросителна до името си, но сервира вечеря като за три удивителни.


На София са ѝ трябвали хилядолетия да порасне до вида си днес, а един тандем баща-дъщеря успява само за няколко месеца да създаде ресторанта с най-добра гледка към нея. И да го напълни с таланти, готвили по цял свят, преди да се завърнат тук с върховни кулинарни идеи. Така започват хрониките на The View, който заработи през лятото с обедно меню зад витрина за самообслужване, заредена с изцяло различни ястия на следващия ден. Отскоро обаче чинии се изваждат и на закуска, готови да понесат всичко, което успокоява стомаха и мисълта, ако не си ти, когато си буден в 07:30 – от кроасани и сандвичи до гофрети и дениши. Само да пристигнат Флорентин, Бенедикт и останалите от бъдещото яйчено меню и ще ни видите и нас на опашката по изгрев.


Сега обаче сме дошли да посрещаме залеза с ранна вечеря, за която изглежда сякаш целият град присъства на масата ни. Или поне едни 300° от него, колкото е панорамата, която се разкрива от високата 85 метра тераса на The View. Докато златният час за фотографии къпе фасадите с жълта светлина, превръщаща дори строежите в красавци, се чудим кое е по-меко – лъчите на есенното слънце или вкусът на гъшия дроб от а ла карт менюто, за което бюфетът се скрива зад паравани, атмосферата се трансформира в изискано-вечерна, а котлоните остават топли до 22:30.


Същото меню е пълно с козове от различни европейски кухни, които другия път ще ни хвърлят в чудене: патешко магре с полента, тайолини с черен трюфел или телешкото филе Росини, в което шефовете се кълнат? В гъшия дроб днес и ние се заклеваме. Идва с корона от микро растения, излегнат върху хрупкаво канапе от бриош, нагазило в грейпфрут сос, дюлево сладко, ябълки и вино, към което пропускаме да добавим и гроздов сок в чаша, но вие недейте така. Особено ако идвате след 20 октомври – тогава в The View отварят първата бутилка Аугео Мелник 55. Реколтата е 2016 и е първата от избата на бащата в дуета зад ресторанта, след като неговия баща признава "сине, виното ти вече е по-добро и от моето". Бутилките са само 3000 и ще се продават единствено тук – ако не успеем да запазим стол за винен залез над София скоро, пишете ни как е било.


The View е на Витоша 89Б, ет. 24
пн-пт 07:30-23:30, сб 09:00-23:30, нд 10:00-23:30
За резервации: 02 494 0241


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.