Двойна дъга


30 ноември 2017 текст Виолета Иванова снимки Анелия Тодорова
Ако сте от онези, които вече три години досаждат на хората от Фабрика Дъга с въпроса "Хайде, кога ще направите втора?", спрете се. Готова е. И е всичко, което очаквате, плюс още малко отгоре. Влизайте да видите, държим ви вратата.


тази врата е Огромна и тежка – точно както отива на сградите в района. Зад нея ъгъла на Шейново и Сан Стефано пак посреща интериор от Funkt, в който оголени тавани, метал и много дърво балансират ловко хип атмосферата с топъл уют. Към това бързаме в понеделник сутрин, когато тупаме от себе си втория сняг и търсим да сгреем ръце около чаша капучино. Греда. Сервират го в стъкло с двойно дъно, което лъже, че напитката вътре не пари, но и тъкмо тази е задачата му. Наред с това да е ужасно фотогенично.


За моментите, когато не искаме млякото да ни се бърка в кафето, тук имат друга игра – можем да изследваме с небце новата им Dabov листа. Директно от конкурса Cup of Excellence 2016 вече са дошли зърната победители Гватемала Калибус Ла Сиера – лукс, който рядко достига Европа. Всички сортове иначе идват светло изпечени, за да са в тон с философията на Фабриката, че истинският кафе вкус е киселинен, а обичта към него се възпитава, както към всичко по-специално. И, стига да не искат филтрация, ще ви ги пуснат на Kees van der Westen или Батмана на кафемашините, заради който насам, като към музей, се стичат орди разчувствани баристи. Ние не разбираме толкова, но пак ни харесва да наблюдаваме жуженето зад бара от мястото си край масата за споделяне. Събира 7-8 души и е начинът на Фабриката да стимулира общуването на терена си. По желание, разбира се – тук сервират и уединение, ако за него сте дошли.


11:00 минава и трябва вече да сте будни, така че започваме да ви пълним и чиниите. Брънчът, който знаем от първата Дъга на Веслец, ни чака и тук през уикендите между 10:00 и 16:00. Кухнята на Шейново обаче е по-голяма и най-после позволява всеки ден закуската да е богата – освен баници и мекици, оттам вече ще излизат омлети, бъркани яйца и каквото още хрумне на шапките зад котлоните.


Едно вегетарианско и едно месно ястие плюс две супи е схемата на обедното меню, а константното вади по шест сладкиша на ден и сервира все нови идеи, които започват на български, но завършват с туист. Само слушайте: сандвич със сланина и домашен пастет с коняк, друг с лютеница, конски суджук и овче сирене, миш-маш в тортила или сьомга и авокадов мус върху квасения хляб на Братя Хлебари. Искаме всичко. А за компания си викаме по някоя крафт бира или българско вино – поне докато и тази Дъга стъпи на краката си и се усети готова за следващия си ход: да ни поднася и миксология в чаша.


Новата Фабрика Дъга е на Шейново 13Б и facebook.com/fabrikadaga2
пн-пт 08:00-22:00, сб 10:00-22:00, нд 10:00-20:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.