Когато виното срещна бирата


21 юни 2018
Тази история може би веднага развълнува небцето ви, но изчакайте продължението – новият Crafter събира най-доброто от вселените на крафт бирата и българското вино и дори да вярвате, че обитавате само една от тях, тук ще ви отворят вкус да пътешествате.


"Често хората, които казват "не пия бира, пия вино", просто не са пробвали подходящата. Има около 60 стила крафт пиво, а преживяването като аромат, вкус и послевкус е аналогично с това на винена дегустация", обяснява ни Денислав Иринков, който навлиза в сомелиерството преди 7-8 години. Затова и днес в Crafter нетипично, но напълно хармонично съжителстват стелажи с крафт бира и селекция български вина.

Предисторията на мястото започва от друга среща – тази с Мартин Евстатиев, който е специалист и собственик на онлайн магазин за крафт бира. Като вносители двамата с Денислав често се виждат на събития, споделят общ склад, а един ден всичко това води до логичен въпрос: защо не отворим заедно нещо като шоурум? "Търсехме просторно помещение и така попаднахме на това място, което преди е било магазин за детски играчки. Направихме тотална трансформация, а една от основните ни идеи беше да има и кът за сядане, за да могат хората спокойно да изпият бутилка вино или бира с приятели, а след това да продължат вечерта си някъде другаде."


Не е нужно обаче да идвате тук с конкретни идеи, защото домакините дават съвети по мярка на вкуса и джоба ви, така че всяка следваща бира "да надгражда вкусовите характеристики на предходните". Ако ви е интересно, ще ви обяснят и разликата между горна и долна ферментация и защо всъщност не си падате толкова по задължителния навсякъде IPA (индийски светъл ейл). "Българският вкус е малко по-традиционен и доста хора казват, че крафт бирите са им твърде ароматни. Затова имаме и хубави лагер и пилзнер с много хмел в тях, което е все по-голяма рядкост в масовата продукция, където се използват всякакви заместители."

Виненият лист от своя страна се пълни само от малки български производители, защото за Денислав качеството тук е на една летва със световното, а вкусовете са безчет. Всеки регион в страната ни има различна специфика – от белите и по-леки червени сортове в Северна България, за които тук на място ще ви нарежат кашкавал, до по-наситените червени вина от Южен Сакар или Мелник, които пък се чувстват добре в компанията на Бански старец и сушено месо. Бутилките варират от 13 до 55лв, а по волята на сезона сега ще ви сипят и по чаша бяло вино или розе (за 5лв), над която да попиете философията на Crafter – когато се храним все по-бавно и качествено, идва време и глътката ни да забави темпото.

Crafter е на Княз Борис I 65 и facebook.com/crafterbg
Работно време: пн-сб 12:00-22:00 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.