Два пъти закуска, два пъти обяд


1 ноември 2018
Какво ново в София? Например ето тези четирите, които ви дърпат от пижамата за брънч или ви притеглят към уютен обяд. Добър апетит, когато се наканите към новите места в града.

Boho
Христо Белчев 29, пн-нд 12:00-23:00Ребрата и закуската най-много да са далечни братовчеди, но все пак знаем за какво говорим – това място за брънч, сервиран до късно, е роднина на Ribs Brothers. Щом питаме да ни насочат към любимеца в менюто, категоричен показалец очертава брънч класиката: яйца Бенедикт (10.90лв). Дори в пълен ресторант ги донасят почти светкавично, с хрупкав бекон и мек английски мъфин. Ясно, бавен е само ритъмът на масите наоколо, където хората пристигат лениво и питат за място в градината. При "не" няма драма – и вътре ще ви е като навън, толкова много растения има по стените. Сервират закуската чак до 16:00, после правят почивка в кухнята и продължават с основното меню в 18:00. През седмицата само шефът ви може да ви спре да ядете брънч и до 6 вечерта или да поръчвате от другото меню – биха ви предложили стек, бургер или ориенталски дипове, да кажем, и знаят кое вино на какво отива. Коктейли също има, как.

Компанията
Оборище 109, пн-пт 08:00-22:00, сб 09:00‑21:00, нд 10:00-21:00


Ако като нас дружите с хора, с които е трудно да излезеш на брънч, защото все не харесват нещо в обичайните 3-4 предложения, можем взаимно да си честитим Компанията – новото място с дизайн от Funkt, в което брънчът е целодневен и следователно много богат. Има варианти и за тези, които искат да се будят с нещо леко (като филии с пастет и карамелизиран лук), и за онези, които обичат да започват от десерта (като пържените филийки със сладко и рикота), и за гладните, които отрано са готови за телешкия бургер с обилен антураж от картофки (12.90лв). Ние май сме от първите, затова се запознаваме с кухнята тук през брускетите с гуакамоле (6.90лв), дошли с шапки от яйце с доволно потичащ жълтък, щом ги боднеш – точно както ни харесва. Разбират се добре с хубавото капучино "с картинка", както се шегуват зад бара, откъдето подават ароматни арабики, цели кутии с чай и интересни бутилки от каталога на 1001 Бири. Последните обаче ще пробваме, като дойдем пак в по-късен час – тогава менюто пораства с още няколко обедни идеи, различни всеки ден.

Simple
Генерал Гурко 38, пн-нд 11:00-23:00Още с влизането тук си мислиш, че ти се остава малко по-дълго. Все пак обаче идваме за бърз обяд през седмицата – масата до прозорците за нас, мерси. Впрочем те, големите витрини на ресторанта, в които се отразява ъгълът между Гурко и Шишман, са съвсем леко затъмнени – точно толкова, че за момент да те накарат да се чувстваш в приятно безвремие. Светлината в помещението все пак щедро пада от лампи, които подмамват погледа към суровите и строги колони, към модернистичната картина до входа или към зелените растения на каскади от тавана. В менюто намираме симпличита по италиански: паста, пица, ризото и месо, но идеята е кухня от други места също да гостува в специални моменти (оттам и светещият надпис на фасадата, който приканва да опитаме света). В чинията ни днес, виждате, са навити талятеле с манатарки (14.50лв), които пристигат с купичка пармезан. Пастата е brava. Вдигаме елегантна чаша с бяло вино към откритата кухня, следващ път ще има.

Urban table
парка Заимов, пн-нд 09:00-04:00Първо нека поздравим дизайнера на този нов ресторант от семейството на La Pastaria, че не залага на познатите метал, бетон и тухли, а рискува с повече цвят и мекота. Жълта е гамата в скрития от погледа на парка двор, идеален за тихи срещи над чаша Dabov, докато вътре в хармония живеят синьо, зелено, оранжево, папрати, монстери и цяла джунгла, изрисувана на стената, в която след час забелязваме и скрит леопард. По сходен начин и менюто миксира наглед далечни кухни – например в баницата с кейл, севичето с уасаби майонеза, октопода с ким чи и тирамисуто с матча. На масата ни за обяд идва тако с пиле, хумус, чими чури, зеленчуци, салца и микрорастения (8.90лв), на което лесно пишем 6+. Плюсът е за идеята да подаряват супата или салатата на деня с повечето неща, които поръчваш от основното меню. В него впрочем наблягат на суперхраните, био и фермерските продукти. Всички бутилки във винения лист пък се отварят и на чаша, но ние взимаме по бира Urban (2.90лв). Сготвена е с изворна вода от село Стоб край Рилския манастир и ще ни връща насам дори когато не сме гладни.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.