Сладко & полезно


10 януари 2019 текст Виолета Иванова снимки Севда Семер
Не сме попаднали в страната на Алиса, ако за това ви напомнят трите етажа сладкиши, златната маса и вкусната облицовка около тях – във Vanilla Kitchen сме, която наскоро отвори втората си сладка витрина на Гурко и Шишман.


"Някога бях доста пухкава и тотално необразована на тема хранене – важни ми бяха само калориите и покрай това съм стигала до всякакви крайности. После започнах да спортувам и да се интересувам от хранителните вещества и така дойде желанието сама да си приготвям всичко, защото истината е, че нямаме нужда от диети, а само от качествена храна." Ето как преди 8 години строителният инженер Ваня Иванова стартира блог за алтернативни рецепти (например без бяло брашно), който постепенно се профилира в хляба и десертите. Когато читателите и въпросите им набъбват рязко, следващата стъпка е ясна като бял ден: Vanilla Kitchen трябва да прескочи от виртуалния в реалния свят.


Началото не е масло – за кратко време ваниловата кухня напуска два неподходящи адреса, преди да се установи в Дианабад като уютна сладкарница с производствен цех. Оттам всеки ден авторските сладкиши на Ваня пристигат в новия салон на Гурко, открит преди няколко седмици, но отдавна мечтан. За да е прясно всичко, ако днес тук опитваме веган брауни с лешников тахан, Сурова кокетка от бадеми, фурми, кокосова паста, банани и сезонни плодове и Великолепна торта с кокосов блат, чийзкейк крем с бял шоколад и кафе и шоколадов веган мус, утре витрината ще е заредена с десетина нови десерта. Всеки път има по нещо сурово, нещо с шоколад, нещо без глутен, захар или ядки, нещо за вегани и нещо специално за децата, а при поръчка могат да съобразят (почти) всяка рецепта с личните ни хранителни непоносимости. Пък ако си я отнесем в собствена кутия, плащаме по-малко и това е толкова 2019, да?


Ванилията в тази кухня е важна, но трите ключови думи в нея – разнообразно, природосъобразно и здравословно, не се отнасят само за десерта, а и за напитките, кафето и избора от сандвичи, кроасани и соленки. За да сме напълно сигурни, питаме дори как си оцветяват кексчетата, а отсреща ни разказват за африканското растение, което прави храната синя, както и за останалите нюанси, които се постигат с плодове, зеленчуци, подправки, водорасли, чай, активен въглен и нула вредна химия. Ето с това вече се протягаме и към 2020.

Vanilla Kitchen е на Ген. Гурко 38, vanillka.com и @vanillakitchenbg във фейсбук
Работно време: пн-пт 08:30-19:30, сб-нд 09:30-19:30


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098