Цар нахут


28 февруари 2019
"Правено с ръце и от сърце" – вече няколко месеца тази табела за хумус бар на ъгъла на Графа и Шишман дразни апетита с обещанието, че идват съвсем скоро. Огладняхме точно навреме за отварянето – влезте да опитате с нас.

Като всяко любопитно и малко ново място, в тези първи дни има шанс опашката да ви откаже. Или почти – от вратата ще ви почерпят с чашка студен чай, който да ви задържи в няколко свежи глътки, докато избирате. Веднага се разбира, че Hummusbar е всъщност франчайз, започнал от Будапеща и вече стигнал до Братислава и Лисабон. Тукашните собственици го опитват по време на едно пътуване и си облизват пръстите – така идва идеята да докарат и тук бързата близкоизточна храна, приготвена всеки ден на място.

Менюто е застрашително само на пръв прочит, после става ясно: има пита сандвичи за бързащите (за да можете да ядете на крак всякакви интересни източни вкусове между пухкав хляб); супа и салати за търсещите свежи рецепти (за следващия път си набелязваме печения патладжан и морковите с кориандър); специалитети като меките сфери сирене лабане и няколко основни като кебап или шаварма, ако искате солидно угощение.

Ние пробваме ясната атракция – хумуса, и лично любимата ни – класическа шакшука. Да започнем от финия крем от нахут – получавате го съвършено вкусен и подправен с тахан и няколко капки лимон, които го олекотяват и освежават. С чинията ви носят и пикантни сосове и две пити, а какво друго да сложат около хумуса, поръчвате вие – има варианти например с месо, с патлаждан и яйце, с пържен нахут. Ние взимаме един "с всичко" (11.90лв), който идва с гъби, допълнително нахут, и 6 пресни фалафела в най-добрата им форма: хрупкави отвън, отвътре зелени от магданоза.

Ето я и горещата шакшука (10.90лв). Също като хумуса, това ястие от Близкия изток има неясна биография, макар че доста страни дърпат към себе си точката му на раждане. Тук го сервират както трябва – в тигана, в който е приготвено, за да може да потопите вилицата си моментално, щом спре да пари. Може би ви прилича на миш-маш и е почти това: в основата си шакшуката е доматен сос с чушки, но нататък се подправя с характер – има и индийско орехче, и пикантно чили, и лека сладост за баланс на доматите. А най-важното е яйцето: полегнало отгоре в точния момент, за да се пошира до съвършено течен жълтък.

В характера на Hummusbar е бързината – докато градският шум през прозорците не утихва, вътре ви хранят вкусно и експресно. И не забравят да напомнят, че да ядете с пръсти по средата на деня поне тук е напълно приемливо.

Hummusbar е на Граф Игнатиев 46, тел. 0888 762 020, работи всеки ден от 11:00 до 23:00  
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.