Щастлива пролет!


7 март 2019
Не е рано да си честитим сезона, когато в първата седмица на март изкачваме новите стъпала в менюто на Щастливеца – все нагоре към слънцето, зеленината и тренирания прасец, които чакаме с пролетта.


Ако сте били повече от веднъж в този ресторант (с пет адреса: във Велико Търново, Стара Загора и два в София), сте усетили – тук обичат динамиката в менюто, точно колкото добрия вкус на стотиците рецепти, които са изпълнили в историята си. Просто Щастливеца е устроен така, че никога да не допуска вкусовите ни рецептори да скучаят. В Сан Стефано Плаза сега разказват, че имат промени на няколко нива. Първо на сезонно, защото зимните ястия отстъпват ред на пролетните да разцъфтят в чиниите от средата на март. Също в крак с времето, но това на обедната ви почивка, са новите дневни листи за работната седмица, които слагат топло на масата най-доброто лице на ресторанта: традиционни рецепти, завили в интересни посоки с добавен вкус и бърза технология на готвене (както и абонамент за тях, за да ги прегледате в пощата си, преди да тръгнете към обяда). Във всеки момент от всеки ден иначе може да посегнете към най-силната нова вълна – фитнес меню, за което спортен гуру пресмята всеки грам протеин и работи с готвачите, за да получите порция съвършен баланс между мощ и вкус.


Полезният списък за трениращи натури (каквито всички сме по план поне) най-бързо дръпва погледа и от него поръчваме Фитнес салатата. Още на цвят изглежда щедра, което дава ясен знак: ако в чинията си изброявате няколко нюанса от дъгата, вилицата ви вече сочи към здравословен рай. Тук той настъпва с вкус на хрупкави парчета броколи, микс от салати, краставици, цвекло и моркови на тънки ивици и бяла и червена киноа, които не са различни само по цвят, а и по характер (червената е с по-плътен и земен вкус). Дресингът от нар и лешниците засилват още малко тази тонизирана порция, а мекият мус от крем сирене и авокадо, кацнал на върха й, е просто наслада – или пък награда след тренировка.


Който вдига повече от вилица, продължава нататък с предложенията от фитнес менюто. Ние минаваме към пролетното с патладжан с доматен сос и телешки кюфтенца. Застанал под носа ни, веднага усещаме аромата му, който хвръква над чинията. Не е случайно – сервират го в съда, в който са го готвили допреди секунди, за да запази пълния си вкусов потенциал. Какъв е той става ясно от първа хапка: патладжанът наистина се топи, обвит в сос бешамел отвън и доматен отвътре. Кюфтенцата са сочни и точно подправени, а около тях има и няколко облачета песто от билки. Добре е, че не отказахме лекото бяло вино, което ни препоръчаха – наистина е съвършено свежо за обяд. Ако вие пък държите избора в свои ръце, ще ви подадат подробния винен лист, в който на първа линия са добрите български изби.


Следващата ни чиния пролет също е гореща, но и хрупкава – брускета с пушена сьомга. Към нея действаме направо с ръце и така установяваме как хлябът хруска още под пръстите, носейки на гърба си парчетата риба, авокадо и камембер. Добрият вкус на билките и ядките, с които е поръсена брускетата, също докосва сетивата и на няколко хапки подготвя за основното: бургер, гръцки по паспорт. Получава националността си от това, че вместо да е наобиколен от пържени картофи и сметана, е зареден с шарени ивици пресни зеленчуци и гръцки разядки под хлебчето. Месото вътре е по избор – смес от телешко и свинско (за нас), или от агнешко (за вас?). Ще усетите и друго, което вече ви пренася в близкия юг – поръсен е със сушен риган, а компанията му е съвсем като за узо – купичка салата от печени чорбаджийски чушки, пресни домати и лук.


Към края на обяда ни изглежда, че този спринт през новото меню е всъщност маратон, но все пак остават сили и за десерта. Великден идва след седмици, обаче пред нас вече пристига най-великата му част – козунакът. Той е короната в царство от яйчен крем и бита сметана и е точно толкова препечен, че да чуеш как изхрусква нежно. Наоколо са потопени и няколко едри парчета ягода, друг важен знак на пролетта. Щастливци сме – тя наистина идва и следващия път току-виж ни е позволила и да седнем на терасата.

Щастливеца е на:
бул. Витоша 27, тел. 02 441 1155
Сан Стефано Плаза, тел. 02 441 3344
Вижте пълното меню и се абонирайте за обедното на shtastliveca.com и facebook.com/shtastlivecarestaurants


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.