Основно, вино, десерт


9 май 2019 текст Севда Семер и Виолета Иванова снимки Севда Семер
Три нови места в града създават идеалното меню за вкусна разходка из София, която тръгва от Япония и стига до Италия, минавайки през врачанското село Типченица.

ГЕНДЖИ
Мария Луиза 28, пн-пт 11:00-20:00, сб-нд 12:00-17:00
Книгата Сказание за Генджи, стара класика от Япония, е богата на рисунки също като този ресторант. Докато от стените и витрините му надничат самураи и калиграфии обаче, ни вълнува не толкова любовната история на японския принц, а днешният обяд. Тук избираме от традиционна японска и корейска кухня, която се приготвя с точни движения пред вас и можете да вземете и за навън, и за някоя от масите. И суши има, да – като тези едри и вкусни парчета онигиразу (2 за 6лв), които се ядат с ръце. Ако ви е любопитно, все пак пробвайте нещо по-така: например донбури (10лв) – купичка ориз с подправки и сосове, зеленчуци и скариди темпура, изпържени до съвършено хрусване между пръчките. Пробваме и джаджанг мьон (10лв) – типични корейски спагети с пилешко, зеленчуци и сос от черен боб. Ако вече си го мислите, спокойно, няма шанс да се изгубите в менюто, на бара ще ви упътят с ясни обяснения за съставките. Чакаме скоро да отворят и градината, където две дървета растат с открити корени между тухлите – ето я значи и романтиката от името.


GARAFA
Цар Шишман 18, пн-нд 11:00-22:00
Типченица е село на около 100км от София, но ако искате да усетите района в чаша, може да отскочите и просто до Шишман. Винената изба с името на селото изправя високи витрини и светва приглушени лампи в малко помещение, където още за привет ще ви разкажат за златните си медали от международни изложения. Доброто вино обаче е въпрос не на титла, а на вкус и тук го знаят – заради което веднага ще ви налеят и глътка за дегустация. След нашия избор сядаме на бара към улицата с чаша ризлинг (5.10лв) със свеж и бистър вкус и друга с розе каберне совиньон (5.70лв), което вече вика лятото с нежен цвят. Предлагат и хапване, за да не му става скучно на небцето ви: сирена и меса, различни всеки път. Междувременно, ако ви е странно, че винен бар отваря още преди обед, ето защо – сипват не само в чаши, но и в бутилки за вкъщи, при това стъклени, които ви дават и приканват да им върнете. Съвсем различно е от това да се разкарвате с пластмасово шише из града, а че е по-отговорно към планетата е ясно.


GELATO & LATTE
Сан Стефано 22, пн-пт 11:00‑20:00, сб-нд 11:00-21:00
Помните ли Роси от Master Chef 2017, царицата на авокадото? Тя е главен джелатиер на Gelato & Latte, за което допреди седмица трябваше да ходим до Самоков 28В (в квартал Изток), но днес джелатерията вече зарежда мразовитите си вкусове и в Сан Стефано Плаза. Те самите са над 120, от което веднага е ясно, че не се въртят единствено около шоколада, сметаната и най-очакваните плодове. От фунийката ви може да прокапе и нещо по-екстравагантно – като черен сусам, тиква, лимон с розмарин, рикота с мед или дори суши, а изборът е различен всеки ден. Няколко неща обаче са константни: винаги ще намерите повече от един шоко вид (джандуята е страшна) и поне 2-3 сорбета от сезонни плодове (пишем 6+ на малината с мента); кравето или биволско мляко в сладоледа и кафето ви (100% арабика, single origin от Мексико) ще е от доверена ферма и цялото ви преживяване тук ще е белязано с #нулевотпадък. Да – и купичките, и лъжичките им се компостират, а ако носите своя кутия, чаша или торба, взимате поръчките си за вкъщи с отстъпка. Ако това не е върхът на сладоледа, не знаем кое е.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.