Коктейлно време


30 май 2019
"По много от всичко и по нещо за всеки" обещава оттук до 16 юни World Class Cocktail Month – онази покана към по-добрите заведения наоколо да ни отвеят сламките с първокласни коктейли. 16 бара в София, Пловдив и Варна приемат предизвикателството и изваждат авторски менюта, стъпили на раменете на топ алкохолни марки, с които барманите слагат в чаша класическото минало, модерното настояще и фантастичното бъдеще на няколко вечни коктейла. Ще има и градински партита, и уроци как се чупи целина, и идеи с каква храна да почерпите скоча си – къде, какво и кога следва сега:

::::::::::СОФИЯ::::::::::

Цар Шишман 15
Да ви кажем, че входът е откъм Иван Вазов не стига – ако не сте идвали преди, ще се иска и доза мислене, за да влезете в 5L. Екстра стъпките обаче си струват – освен в класическo комбо с шампанско, лимонов сок и капки сладост, тези дни тук разпознаваме джина Tanqueray N° TEN в още две версии на коктейла French 75.

Г. С. Раковски 166
Ветеранът сред коктейл баровете наоколо тъкмо чукна пълнолетие. Какви миксоложки магии е овладял за това време, разчитаме в три различни напитки с еднакъв първообраз – Daiquiri, и сърцевина – ромът Zacapa, расъл на 2300м височина в Гватемала. Изглежда ще идваме насам поне още два пъти в следващите седмици, за да опитаме всичко.

България 1
Перфектната рецепта за домашно Bloody Mary в неогра-ничени количества потича към нас и от World Class BG канала в YouTube, но в Planet виждаме как солено-пикантната класика играе три различни роли. Общото между тях? Разпаленият барман, който ги миксира, и водката Ketel One, около която са завъртяни.

КРИСТАЛЪ
Аксаков 7А
Дестилирана от 100% пшеница и кръстена на медния казан, в който я правят в Холандия, водка Ketel One е главният герой и тук. Вдъхновено от нея меню разказва три нови приказки: за миналото, настоящето и бъдещето на Moscow Mule. Значи натам отправяме въпроса дали и след век ще предпочитаме мулето си в медно канче, както го правят от 40-те насам.

Цар Шишман 12
Може да се казва Espresso Martini, но душата на звездата в World Class менюто тук не е от вермут, а от водка Ketel One. Освен в коктейли, на 2 юни опознаваме тази бледа холандка и в Ketel Kitchen – импровизирана кухня в градината, където брънчим с Bloody Mary меню, цапаме ръце в уъркшоп за приготвяне на пиперливия коктейл и чакаме гост-барман за вечерта.

BAR ME
Цар Освободител 7
В бара, който свива уютно гнездо под аристократичната шапка на Военния клуб, настроението тези дни дирижира бърбънът Bulleit. Чете се "булет" (като куршум на английски), а колко сладко (или пък горчиво-кисело) е прострелването с един от сауърите с него, е грехота само да си представяме. Затова инспектираме на място.

Добруджа 1
До средата на юни на този адрес всички сме безгрижни мексиканци с кадилаци и то не само в мечтите си – в чест на World Class клубът дописва менюто си с три прочита на добрата стара Margarita: Classic, Future и Cadillac. Вече предвкусваме солта по ръбчето на чашата, отвъд което текила Don Julio е в хладно джакузи с от-свежа-по-свежа компания.

KOTO
Цар Калоян 6
Не е нужно и дрескодът ни да е Old Fashioned, щом въпросната класа ще лъха от чашите ни. Добрият стар коктейл запява нови песни с гласа на The Singleton чак до края на World Class месеца, а припевът идва на 12 юни, когато шеф Георги Янев композира вечеря по мярка на всеки ред от скоч менюто.

SENSE ROOFTOP BAR
Цар Освободител 16
Познат и като "водкатини" или "кенгуру коктейл", съюзът Vodka Martini на нас ни звучи като "Още едно, моля!". На покрива на Sense хотел обаче сега успяваме хем да опитваме нови неща, хем да не изневеряваме на питието на вечерта – като редуваме три различни лица на водкатинито, изляти с вкуса на незаменимата французойка Cîroc.

Лавеле 19
Highball може да значи много неща: от вагон-ресторант през висока цилиндрична чаша до всички миксове от спиртна + безалкохолна напитка, които биха ни сервирали в нея. Най-често обаче става дума за брака между скоча и содата, който призмата на Космос пречупва в нови посоки с помощ от едномалцовия The Singleton.

СПУТНИК
Янко Сакъзов 17
Подобно на братовчеда му Космос, и Спутник цял месец чертае паралелни пътеки към Highball, само че стъпвайки на силния американски Bulleit. На 5 юни топката се вдига дори по-високо: проследяваме революцията на този бърбън в специално събитие, колаборация с бръснарите от The Barber Shop, хип шивачите от Mental Syndicate и няколко тату студия.

LARGO DI SERDIKA
Мария Луиза 2
Джинът Tanqueray N° TEN стои в ядрото на World Class рецептите тук, които до 16 юни ще ни карат все да пазим място на масата за Tom Collins. На малки глътки той ще ни разказва за своето вчера, днес и утре, а кулминацията в историята му идва на 7 юни с джин-тоник следобед в градината и гост зад бара.::::::::::ПЛОВДИВ::::::::::

Гладстон 1
Ако вечерите тук често се въртят около киноманията (както името на бара подсказва), точно сега прожекторът вътре сочи към Highball – онзи мистериозен микс във висока чаша, с който пловдивският Fargo изследва възможностите на кентъкския Bulleit.

Гладстон 8
Седем номера нататък по улицата и сте в другата мека на коктейлите в града на тепетата – Пощата, в която Ketel One сипва огъня във Vodka Martini фантазиите на екипа зад бара.::::::::::::ВАРНА::::::::::::

GARDEN BAR
Отец Паисий 22
Как водка Ketel One звъни в рецепти с доматен сок, подправки и хрупкава целина проверяват и варненци, и всички, които са готови да запалят мотора, за да гонят пламенната Bloody Mary чак до морето.

Никола Михайловски 24
Освен във фурната под формата на страховита червена риба, Red Snapper може да влезе и в чаша – под формата на апетитни коктейли с джина Tanqueray N° TEN. Вървят ли с морска храна, питайте хората с шейкърите.


World Class Cocktail Month тече от 20 май до 16 юни в София, Пловдив и Варна
За още информация следете facebook.com/WorldClassBulgaria и instagram.com/WorldClassBulgaria


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.