Салата от паста и свежи зеленчуци със zero-waste песто


19 октомври 2020 текст и снимки Роси Димова
Знаехте ли, че годишно се изхвърлят около 1,3 милиарда тона храна в световен мащаб, а само в рамките на ЕС това количество надвишава 85 милиона тона? Често се случва да си поръчаме за вкъщи или да хапнем нещо навън, за да си спестим усилието и нервите да готвим. Понякога изпадаме в ситуация, в която купуваме продукти с цел да си забъркаме нещо вкусно, но поради липса на време не ги използваме и накрая те отиват в кофата. Затова, вместо да се отървем от тях, ги превръщаме в нещо бързо и лесно, което може да си вземем за офиса.


Преглеждаме хладилника и очаквано се натъкваме на няколко самотни зеленчука и първото нещо, което ни хрумва да си направим с тях, е салата от паста. Изключително лесна за приготвяне и изискваща нулеви кулинарни умения, това ястие отнема не повече от 30 минути, а още по-хубавото е, че може да си го направим предварително и да го носим за из път. А за да се закачим към идеята за нулев отпадък, овкусяваме салатата с домашно песто, което съдържа дръжки от магданоз и копър. Любимото ни нещо за тази салата е фактът, че тя е не само много вкусна и ще се хареса дори и най-злоядия човек, но също така може да бъде приготвена по много различни начини спрямо това какво имате подръка.


Необходими продукти:
200 г паста (ние използвахме фусили)
1 домат
1 чушка 
малък пакет рукола
30 г сирене (по желание)
20 г маслини (по желание)

За пестото без отпадък (по желание):
20 г босилек
дръжки от магданоз/копър
30 г печени ядки (орехи в нашия случай)
сол
½ лимон
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън



Начин на приготвяне:
1. Сложете пастата да се вари според инструкциите на пакета.
2. Междувременно нарежете зеленчуците на ситно.
3. Пригответе пестото, като блендарите всички гореизброени съставки до получаването на гладка смес.
4. След като пастата е готова, отцедете, добавете зеленчуците и пестото/маслинова паста или просто зехтин, балсамико и сол и разбъркайте добре.
5. Разпределете салатата в няколко кутии за обяд и ѝ се насладете в офиса, в училище или дори на пикник в парка.


Ако салатата не е била достатъчна, за да се отървете от излишните продукти в хладилника, има и още един начин за справяне с проблема – най-новата инициатива на BOSCH под наслов Не изхвърляй, помогни. Тя цели да се оползотворят хранителни продукти в излишък в българските домакинства, като се използват за приготвяне на топъл обяд за хора в нужда. Повече за каузата, как да се включиш в нея и какво да направиш, можеш да научиш на bosch-home.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.