Маниока и сардела? Обригадо, Бразилия!


4 юли 2019 текст и снимки Севда Семер
"Кайпириня се прави с най-евтин алкохол, но парчето лайм трябва да се намачка, както ви показвам, иначе коктейлът не става!". Обръщаме в чашата половинката с кората нагоре и, докато я притискаме с дървена лъжица, вече сме научили урок номер едно за вкусовете на Бразилия. Така започва дълга вечер, в която ще опитаме страната с небце и с ръце.

Докато реже чесън в кухнята на Мулти Култи, Луиш Кастел от Сао Пауло – икономист по образование, работил и като учител по математика – разказва как при едно от пътуванията си се запознал с момиче с луда енергия. Тя се оказала от България. Следва не любовна история с нея, както пояснява, а с родното й място – той идва в София, защото не е бил преди в този ъгъл на картата. Посреща го един интересен град с енергия, която му допада, и потенциал, с който Луиш звъни да зарази и сестра си Силвия – "идвай, тук няма бразилски разядки, голяма ниша!". Успява да я убеди, така че днес ни запознава със "Сил, най-известната бразилка в София", вече със собствен ресторант - Botequim da Sil, който засега работи само онлайн и с поръчки на страницата им.


Под тяхно ръководство в кухнята цари вкусен хаос върху 5-6 дъски за рязане. Ще ни покажат разядка, основно и десерт. Както е обичайно, ще приготвяме и ядем заедно, затова слагат в ръцете ни да нарежем хрупкавите франзели. Готвенето в Бразилия е импулсивно, на око – "понякога се получава, друг път не". А е имало и доста влияния през вековете: през миналия в страната идват голям брой италиански емигранти и внасят любовта към пастата. Вкусовете между държавите се омесват в две посоки и ето как се ражда сардела: сардини с доматено пюре, лук, зехтин и чесън, които Сил за момент слага в тиган, докато сместа започне да бълбука. Яде се върху мека филия с масло, което се разтапя при допира на топлата разядка и резултатът е върховен. Хлябът има особено място в тяхната кухня: трябва да е хрупкав и пресен и да е приготвен с повече мазнина, за да стане мек отвътре и запечен отвън. Оттам и любимата закуска: две парчета шунка плюс две парчета кашкавал, разтечени на тиган и сложени върху мека франзела.


Докато Сил пържи традиционните хапки с пилешко – кошиня, специалитет в ресторанта й, я питаме дали тя е готвачът в семейството. "А, не, не е тя", смее се Луиш, докато тя върти очи с усмивка. "Добра е само в хапките." Значи вероятно майка им е запалила този вкус към храната? Отново не – когато Сил била малка, любимата й храна била "лазаня, но да не я готви мама, защото нейната е пресолена". Всъщност всичко идва от Луиш. Когато е на 13-14, той решава, че положението с домашната трапеза трябва да се промени и свиква кулинарен комитет: възлага на едната си сестра да стане отговорничка по пастата, на Сил се падат разядките и хапките, а той се захваща с всичко останало. Така готвят и до днес.


Между тиганите идва време за втора кайпириня. В Сао Пауло, разказват ни, хората не излизат на вечеря или бар, а в бутеко – малки будки, където "пием литри бира и хапваме бързи сандвичи и дребни неща. Ако ти се излиза, всеки ден са отворени клубовете – най-добрите в света!", обяснява Луиш и усилва бразилската музика от телефона си.

Носим питие и към Сил и котлоните. Какво ще има за основно ли? Традиционното – "въглехидрати и въглехидрати, поръсени с още въглехидрати". Впрочем почти всичко в страната се готви в тенджера под налягане ("Страх ли ви е? Няма страшно, правим го от деца!"). В една такава вече е готов едрият боб, за който е особено важно, че подправянето му става в отделен тиган. Луиш хвърля в него щедро количество чесън с много бекон и подправки, избрани на принципа "а, имало и това, нека сложим". След това при тигана отива черпак от боба с водата, в която е варен, и всичко се намачква хубаво, преди да се изсипе в тенджерата. Така се сгъстява – аматьорско е сосът да ти потече в ориза. Самият той се оказва в чиния до пилешкото в сок от лайм и лук. В порцията има и маниока по два начина: сварена и с парче масло, което се разтича отгоре, както я обича той; и пържена като картофки и с подобен хрупкав вкус, както я обича тя. Салатата е от марули, домат и сочни маслини, а всичко е на едно място, "защото така трябва".


В подготовката всъщност сме яли цяла вечер, опитвайки истории, вкусове и спомени. Все пак ни остават сили да питаме и за десерта, в чието омесване се включваме. Шоколад, какао, кондензирано мляко и масло, овъргаляни в шоколадови пръчици – нищо странно във факта, че тези топки (на име бригадейро) са любимо лакомство на всички хлапета. Носят наистина детски кеф, когато се разтягат под пръстите ти. Така протяжни стават и приказките до късно вечерта. Когато изтощени казваме чао, Луиш ни изпраща с последна смешна история и с репликата "жалко, че няма как да идем и на клуб!". Обригадо и за последния урок – такова интензивно готвене и вкусно ядене наистина е нужно, за да поддържаш тази огнена енергия.

Ресторантът на Силвия Кастел е на facebook.com/BotequimDaSil


 

Горе Коментари (2)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
#1 06.07.2019 14:08 krasimira_r

Re: Маниока и сардела? Обригадо, Бразилия!

Здравейте,
Вчера отидохме до посочения адрес, за да си вземем храна за вкъщи, но такъв ресторант се оказа, че НЕ СЪЩЕСТВУВА!

На посочения адрес (ул. Поп Богомил 35) има само жилищна сграда и шивашко ателие.
Помислих, че съм се объркала и написах мейл до programata.bg, за да ги питам. Беше ми потвърдено, че такова заведение всъщност НЯМА!

Изключително притеснително е, че официални сайтове като programata.bg рекламират нелегален бизнес за производство на храна, наричайки го ресторант (най-вероятно храната се приготвя в жилище, или в шивашкото ателие, знае ли човек).

И като се има предвид, че се работи с животински продукти като месо, яйца, т.н., с неизвестен произход и неясен начин на съхранение, и това се смята за нормално, не знам вече в каква държава живеем!
Надявам се от programata.bg в най-скоро време да вземат мерки и да свалят тази статия!

#2 05.07.2019 13:07 krasimira_r

Re: Маниока и сардела? Обригадо, Бразилия!

Здравейте,
Бихте ли могли да ми кажете къде се намира този ресторант? Бихме искали да минем от там да си вземем храна за вкъщи.