Обяд в кутия: мариновано тофу с броколи


31 октомври 2019
Ако намирате функцията на тофуто неясна и безвкусна, тук записваме една рецепта, която показва обратното – трябва му само малко помощ, за да ви стане фаворит. Ето го и в бърз офисен обяд.

Главната черта на тофуто – вид сирене от соево мляко, е именно колко сърдечно поема всякакви чужди аромати. Заради това и поддава на мариноване успешно. Тук ще смесим соев сос с щипка захар и резен джинджифил, в които оставяме кубчета от тофу да престоят – може и цяла нощ в хладилника. Ако искате да му дадете още вкус, добавете оризов оцет и малко пресен лук към маринатата плюс малко люто чили.

Какво друго ви трябва за тази композиция в кутия? Сварен с малко сол ориз и букет броколи, оставени за не повече от 4 минути във вряща подсолена вода. За да ги запазите свежо зелени и леко хрупкави, след като ги извадите от горещия съд, ги шокирайте под струя студена вода (иначе ще продължат да се готвят и стават твърде меки). С тофуто междувременно втората стъпка е да извадите парчетата от маринатата и да ги потопите в малко брашно, а оттам – към тигана, където трябва леко да ги зачервите.

Архитектурно този обяд изглежда така: в кутията ви първо влиза охладеният ориз, после готовите броколи и тофу, а на върха поръсвате ленти прясна червена чушка за свежест, сладост и баланс на соевия сос. Още добавки, за които небцето ви ще е благодарно? Няколко капки сусамово олио или просто пресен сусам; а може и малко от любимия ви лют сос. Така кутията добива страстен вкус, а цветният контраст на зеленчуците в нея говори и друго – вътре е влязла и здравословната нотка, нужна на обяда ви.  
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.