Пай малко


21 ноември 2019
Плодовете на този сезон се чувстват идеално, преминали през фурна, а да сгреят и вас не е трудно. Ето рецепта за тесто за пай и три варианта за пълнеж – най-златният с тиква вече грее пред вас.


Тестото трябва да ви се получи маслено, леко солено и ронливо – тогава е съвършено. Нищо заплашително в рецептата обаче, ето как става. В купа пресявате чаша с връх брашно с половин лъжичка сол и толкова захар, към които на кубчета влизат 100гр много студено масло. С вилица или с бързи ръце смесвате всичко, но не до пълна гладкост – най-важно е да не вземе да се топи маслото, трябва да остане на едри трохи. После сипвате четвърт чаша леденостудена вода, обърквате набързо и прехвърляте тестото на плота, където може да го премесите около десетина пъти, но не повече. Съберете го на топка, сплескайте до диск, опаковайте в стреч фолио и оставете да почине в хладилника за час, преди да го точите и облепите по стените на формата, в която ще печете пая. С това сте готови да минете към пълнежа, така че започваме с първата рецепта.

С тиква. За този пай ще ви трябват две чаши тиква, изпечена и на пюре, които смесвате с още толкова кондензирано мляко и две яйца. Може да спрете и тук, но за да сте по-така, сложете половин лъжичка канела с няколко щедри щипки джинджифил и смлените зърна от 4-5 шушулки кардамон. Кората на един лимон пък дава нота свежест по небцето. Ако формата ви за печене е плитка, срежете рецептата наполовина. Пече се 15 минути на 220° и още 40 минути на 180°.

С ябълки. Ако мечтаете за съвършения ябълков пай, в нашата рецепта слагаме и екстра изненада: две капачки бърбън за аромат. Смесваме ги с 5-6 ябълки на парчета и без кора, сока на половин лимон, чаша кафява захар (или половин, зависи колко сладки са ябълките), лъжица-две брашно или нишесте и малко канела. Бъркаме всичко върху котлона десетина минути, добавяме лъжица масло, изсипваме върху тестото във формата и печем на 180° до покафеняване.

С боровинки. Става дяволски добър, а е елементарен. Смесвате пресните (или пък замразени) плодове с две лъжици брашно или нишесте, половин чаша кафява захар и лъжица-две масло, малко канела и директно печете 40-50 минути. Ако удвоите рецептата за тестото, ще може и да го покриете с ленти.

Така с малко чакане, масло и плодове сгрявате цялата кухня, но пайовете топлят и с друго – вадят от пекаря щедростта, защото с големината си приканят към споделяне. Сладко, нали?


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.