Компания за закуска


5 декември 2019
Звучи любовно, да – и за вас ще е така, щом откриете каква супер закуска е гранолата по няколко показателя. Например колко лесно е да я направиш сам.


Започваме от съдържанието на думата: "гранола" са овесени ядки, изпечени с мед, семена и сушени плодове. Звучи полезно, но като повечето сладки закуски, когато идва готова от магазина, в пакета има и купчина захар, с която балансът на добрите съставки изхвърча. Оправяме нещата с рецепта, която зарежда тялото с минерали и витамини от ядките и плодовете, фибри от овеса и енергия от добрите мазнини. Ето и как става:


За цял пакет с овесени ядки от 500гр (нека не са фини) в класическата гранола влизат общо към чаша сурови ядки и семена по ваш вкус – ние избрахме пекани, лешници, сусам и чия. Сушените ни плодове са червени боровинки, а може и стафиди или нарязани кайсии. Смесваме с лъжичка канела и още толкова сол (не я пропускайте – тя връзва вкусовете в едно), а после завъртаме в купата и половин или четвърт чаша мазнина: зехтин за повече характер и за бонус точки по полезност или пък разтопено кокосово масло. Добавяме и не повече от половин чаша течен мед. След добро объркване всичко ляга в тавата, задължително върху хартия за печене, към която хубаво притискате гранолата с пръсти. Пече се на 180° за около 20 минути, но следете зорко да не изгори. Понеже ние обичаме нашата с кокос, а стърготините почерняват като въглен за толкова време, трикът е да се добавят по средата на печенето – поръсваме и ги натискаме навътре с шпатула.

Чакайте гранолата да изстине напълно, преди да я начупите на парчета, а ако искате направо да излезе от тавата натрошена – разбъркайте, докато е още гореща. Какво да я правите после? Ние я завихряме с кисело или прясно мляко и плодове, но ароматът на мед, канела и ядки ви подсказва сам, че става и просто за хрупане следобед. А пък следващия път, ако ви е кеф, пробвайте я и солена – оставете настрана меда и сушените плодове, сложете лъжичка червен пипер за аромат и две със сол. Затворена в буркан, гранолата ще издържи от две седмици до месец. Е, добро е наистина утрото.

Вижте и какво сме готвили за след това в рубриката Обяд в кутия, и разни други рецепти и продукти в х3 варианта


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.