Гости с пълни ръце


19 декември 2019
Как да изразиш цялата топлина и щедрост на този сезон? Понякога стига и един жест – да сготвиш любима рецепта за близките си. Понеже дългите събирания около маса са безценна коледна традиция, днес ви даваме простите рецепти, с които отиваме при приятели или ги посрещаме вкъщи. Американците казват на такава сбирка potluck, а ние тук го наричаме да не ходиш на гости с празни ръце. Пълним вашите с няколко добри идеи, но по-важното е не да ги повторите, а да сте сигурни, че приготвеното от вас винаги ще е по-сладко от опаковка с баклавички от магазина.

НАХУТ С ЧОРИЗО
Рецептата ми е присърце, защото тя самата има щедра душа – ароматна, засищаща и богата е. Понеже днес аз съм домакинът, ще сервирам ястието направо в металния си тиган. Все си мисля, че и от това излиза усещане за уют, но тежи и аргументът, че така не допринасям излишно за купчината в мивката (ако вашият тиган не влиза във фурната, ще трябва да изцапате и тавичка). Първо през котлона минават зехтин, лук и едро нарязано чоризо, а след момент при тях отиват по една консерва нахут, боб и домати. Щом закъкри, се покрива с пармезан и оттам тиганът отива директно във фурната, за да се запече всичко. Вкусно е с лъжица сметана с връх от магданоз, но е добре наблизо да има и хляб. (Севда Семер)


ЧЕСНОВ ХЛЯБ С МОЦАРЕЛА
Както веднъж ми казаха, съставките на парфюма с име "мирише страхотно, какво готвиш?", са две: загрято масло с чесън. За да ви питат и вас от вратата, ето една рецепта за вече готов хляб от близката пекарна – в помощ на хрупкавата му коричка влизат не само тези тайни нотки, но и сърцевина от разтеглена моцарела и подправки. Първо хлябът се реже почти до долу на ромбове, в които се излива горещото масло с чесън, смесени с малко риган или босилек. После го разтваряте внимателно, за да пъхнете между фигурите и моцарела, а накрая опаковате в хартия за печене или фолио и го слагате във фурната. Оттам излиза, когато ви звъннат на вратата: най-вкусен е горещ и разтопен. (Севда Семер)


САЛАТА ОТ ЖИТО С АНТИПАСТИ
Винаги съм вярвала в студената салата, с която реално можеш да се нахраниш, но откакто спрях да ям паста, с какво да я направи човек? Жито не ми беше хрумвало. А го обожавам, така че щом видях тази шарена купа в мрежата, бях на въдицата, още повече че е пълна с антипасти. За житото ви трябват 30-ина минути, като първо го зачервявате с лъжица зехтин в тенджерата, а после варите с много вода и лъжица сол. В това време режете компанията: парти моцарелки, зелени маслини, разноцветни чери домати, камбички от туршия или пълнени със сирене. Като изстине житото, смесвате всичко с дресинг от 1:1 винен оцет и зехтин, черен пипер, чесън, риган и сол до шокиращо добра салата. Антискучна е точното ѝ име. (Диана Томова)


ДИП ОТ РИКОТА С АНШОА
Не съм човек, който готви често, но като ми попадне видео на Джейми Оливър, на другия ден ще ме видите да повтарям пастата му арабиата с водка. Точно заради нея за първи път си купих аншоа – морски дребосък с така могъщ вкус, че късче-две стигат за цяло ястие. С тази риба на върха на рецептата ми, вече никой не може да каже, че идвам с прост дип от рикотата (нещо като извара от Италия, но по-сладка). Правя го, като разбърквам кофичка от магазина с капки зехтин, черен пипер, малко сол и кората на половин лимон, която вкарва свежа лента във вкуса и си играе чудесно със солеността на аншоата. На път вземете и крекери, освен ако имате един следобед време да си ги направите вкъщи, за разлика от мен. (Ирина Димова)


ШОКОЛАД С ЯДКИ И ПЛОДОВЕ
Нали знаете как всяка къща има сладък шкаф, към който се протягаш с кафето си или ако дойде неочакван гост? Е, в офиса ни този шкаф е цяло бюро – моето – откъдето все шумкам с нещо в станиол. Как тогава да не доведа точно аз десерта на масата?! Той впрочем става и за бонус към коледните подаръци, опакован с канап в къс хартия за печене. Рецептата е бърза – топя на водна баня към 500гр черен шоколад, разстилам го върху хартия в тава и, докато е на топла лава, редя отгоре мозайка от неща за хрупане, които всички обичаме: орех, сушени боровинки, кокос, шамфъстък (със зеленото нагоре за разкош). След час в хладилника го чупя на едри парчета, които по-късно ще видя някои да си завиват скришно и за вкъщи. (Виолета Иванова)
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.