Палачинка без пазач


13 февруари 2020
Всеки ден ще ви е на влюбените, ако се будите с подобна закуска. Най-големият ѝ бонус? Този горещ пухкав облак излиза от тигана почти без да има нужда от внимание.

Някъде около 1900 е, когато рецептата се появява за пръв път в ресторант в Сиатъл. Наричат я по много начини – от немска палачинка до холандско бебе, макар че официално е американка. И впрочем не е единствено за закуска, тази палачинка е чудесна и за бърз десерт. Вариациите ѝ са безброй, но първите ви действия са неизменни от 100 години: завъртете копчетата на фурната до 220° и сложете вътре тиган с метална дръжка. Докато се загрява, съберете половин чаша прясно мляко с още толкова брашно, 3 яйца, щипка индийско орехче и лъжица захар. Всичко това се разбърква добре или разбива с блендер за десетина секунди. Когато тиганът е вече горещ, извадете го внимателно, разтопете 2-3 лъжици масло вътре, без да им позволявате да прегарят, излейте смес-та, върнете във фурната и настройте аларма за след 20 минути.

Дотогава може да се водите и само по носа си как се развива горещият десерт, макар че ние не бихме пропуснали да погледаме как в тигана след минути започва да се издига ароматна палачинкова планина, която бавно се облива в златно по ръбчетата. Когато звънне таймерът, намалете на 150° и печете още 5 минути. Щом извадите фантастичната издута палачинка, тя ще спадне от разликата в температурите, а и под тежестта на това, което следва: капки прясно изстискан лимонов сок и заскрежаване от пудра захар. Яде се моментално – лимонът и захарта вече са слели вкусове в лепкаво-кисело съвършенство, но нищо не пречи да добавяте и още. Сложете например сметана и боровинки или пък капки портокал и щипки канела; плъзнете отгоре лъжица от любимото си сладко, което можете да подкрепите и с парче бри.


Коя е най-голямата сила на тази палачинка? Докато се прави, няма нужда да следите котлоните, а може да насочите поглед надругаде – към приготвянето на горещо кафе, към избирането на следващото бурканче от ягоди или праскови, което да отворите... или към човека, за когото станахте 20 минути по-рано.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.